Type to search

POLITIKA

TEMNÁ minulosť Kollára: TOTO je najväčšie tajomstvo šéfa parlamentu!

Boris Kollár už viackrát prepieral svoj vzťah s bratislavským mafiánom Petrom Steinhübelom, alias Žaluďom. Kollár však tvrdil, že ich spájalo kamarátstvo z detstva a zo spoločného podnikania odišiel skôr, ako sa z veksláka stal kriminálny živel. Existujú však kópie údajných dokumentov tajnej služby, ktorá mala Kollára sledovať pre možné kontakty s podsvetím a tie teraz vyplávali na porvch.


Denník Sme má k dispozícii dva dokumenty označené ako záznamy bývalého Úradu na ochranu ústavy a demokracie.Prvý z 23. októbra 1990 smeruje k aktivitám Petra Steinhübela, ktorý sa neskôr vypracoval na jedného z bosov bratislavského podsvetia. Okolnosti jeho vraždy v auguste 1999 zostávajú stále nevyjasnené. Tri mesiace po ňom prišiel o život aj mafián Roman Deák, ktorého meno je taktiež v správach spomenuté.

Prvý záznam

V zázname, údajne získanom operatívnou cestou, sa píše o tom, ako sa Steinhübel zapojil do obchodu s drogami. „Zorganizoval prevoz asi 6 kg heroínu, ku ktorému došlo asi pred dvoma týždňami. K vlastnej organizácii prevozu použil svojich poskokov Romana Deáka, Borisa Kolára a Jána Daniša (Všetko osoby, zaoberajúce sa nelegálnou výmenou peňazí),“ uviedol nadporučík Čambor, ktorý dodal, že drogy na Slovensko priviezli cez hraničný priechod Kittsee – Jarovce, pretože tam nebol pes vycvičený na odhaľovanie narkotík „a našich colníkov má Steinhübel (zvaný Žaluď) kúpených“. Čambor ďalej odporučil využiť v poznatky v akcii “Boris”.

Denník Sme upozorňuje, že autenticita tohto záznamu sa nedá z verejných zdrojov overiť. Kollár je v nich uvedený s jedným L, čo však mohla spôsobiť iba neznalosť operatívneho pracovníka. Bydlisko na bratislavských Palisádach však súhlasí.

 

Druhý záznam

Záznam z 20. septembra 1990 poukazuje na prevádzkovanie nelegálnej rádiotelefónnej stanice Deákom na účely nezákonnej činnosti kriminálnej povahy. Boris mal podľa neho taktiež riešiť vývoz 20 počítačov na opravu do zahraničia, pretože sa na Slovensko dostali nelegálne a nemal potrebné doklady. Problém mala napraviť ich legalizácia cez firmu Apex, v ktorej v tom čase naozaj figuroval s Deákom a Steinhübelom.

 

Ako sa dostala motorka ku Kollárovi?

Členovia skupiny Diničovcov, v čase keď už boli hlavní bosovia po smrti, Milan Erd a Jozef Bačík čelili obžalobe z vydierania podnikateľa Martina Suchára, ktorý zbohatol počas Mečiarovej privatizácie. Pod hrozbou znásilnenia manželky a „napichania drog“ dcére Diničovci od apríla do mája 1997 mali Suchára obrať o majetok a musel im odovzdať motorku Harley Davidson, ktorá skončila u Kollára. Kollár na súde v roku 2007 ako svedok vypovedal, že si ju kúpil od známeho. Predsedníčka senátu však vyhodnotila jeho svedectvo ako neprijateľné, keďže motorka bola na podnikateľa prepísaná priamo Suchárom a žiadna tretia osoba v tomto vzťahu nefigurovala. Erd s Bačíkom dostali podmienečné tresty.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak