Type to search

SPRÁVY

Vedci OTVORENE o Matovičovi: “Klame!” Takto premiér podviedol celé Slovensko!

Opäť rozvíril už aj tak nepokojné hladiny pandemického Slovenska. Premiér Igor Matovič v pondelok odprezentoval graf so stúpajúcimi počtami hospitalizovaných ľudí s vírusom, pričom si nezabudol rypnúť do vedcov a odborníkov. Reakcia na seba nenechala dlho čakať.


Podľa Matoviča sme na tom boli ako Veľká Británia a prijali takmer rovnaké opatrenia, no výsledok je diametrálne odlišný. Kým Briti sa tešia, že sú z najhoršieho vonku, u nás to ide od desiatich k piatim. Analytici z organizácie Dáta bez pátosu jeho slová podrobili detailnej kritike.

 

“Uvedieme, že to NIE JE tak, ako ste prezentovali, a len úchytkom obyvateľom Slovenska pripomenieme, že na Dušičky sme sa nedostali ani na cintorín, lebo sme žili po 6-tich sadách opatrení v celkom slušnom lockdowne a izolácii, ktorá, samozrejme, zabrala a znížila v novembri počet hospitalizovaných. Vystrašení sme boli z českej cesty a bolo to “zlaté obdobie” racionálnych opatrení. Potom sa začalo rozvoľňovať a, samozrejme, “celo” a “plošne” a všade. Ďakujeme,” začína ich rozsiahla analýza premiérových interpretácií na pondelkovej tlačovke.

Potom si už zobrali na mušku jeho vyjadrenia o Veľkej Británii aj poznámku o tom, ako máme mizerné výsledky, odkedy pred 9,5 týždňami odovzdal žezlo riadenia boja s pandémiou vedcom.

“1) Nič sme neurobili tak ako v Británii, respektíve veľmi málo.
2) Niet divu, že máme úplne odlišné výsledky.
3) Niet divu, že má Veľká Británia úplne iné výsledky.

 

Následne premiérovi pripomenuli, že na testovacej aj očkovacej stratégii pracovali poradné tímy okolo Borisa Johnsona. “Dáta, ich presná interpretácia, analýza a následne formulovanie hypotéz, ich dokazovanie a prijímanie opatrení a rozhodnutí je dôležité robiť v tíme. V dobre vybratom tíme odborníkov. Veríme, že to pôjde. Dajte si poradiť, je to silná stránka lídrov, že veľa počúvajú,” odkazujú Matovičovi s tým, že “pre Slovensko sú dobrým príkladom krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Belgicko, Maďarsko a aj Poľsko, ktorí sa dostali na zlomok svojich špičiek nových pozitívnych prípadov a na zhruba polovicu “našich” čísiel. Nemci ako výnimka sú na štvrtine.”


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak