Type to search

SPRÁVY

Politológ PREHOVORIL o páde vlády: Matovičov osud je v TÝCHTO rukách!

Koalícia je odsúdená na kompromis, pretože predčasnými voľbami by stratili všetci, hodnotí súčasnú situáciu v koalícii politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak.


Premiér Igor Matovič podľa neho zatiaľ nečelí takému priamemu tlaku, aby sa musel o svoju funkciu obávať. Môžu to však zmeniť poslanci OĽaNO, ktorých trpezlivosť a lojalita budú skúšané čoraz väčšmi. “Som ešte stále presvedčený o tom, že aj napriek týmto turbulenciám sú schopní dovládnuť. Všetky koaličné strany okrem SaS zaznamenali výrazný pokles preferencií a ak by došlo k predčasným parlamentným voľbám, mali by určite horšiu mocenskú pozíciu ako doteraz. Niektoré z nich, napríklad Za ľudí či azda aj Sme rodina, by sa nemuseli už dostať ani len do parlamentu a aj OĽaNO by asi malo oveľa menej poslancov. V každom prípade viaceré z vládnych strán by už do možnej novej koalície nemali šancu vstúpiť. Je v záujme každého koaličného partnera túto vládu držať pri živote čo najdlhšie.”

 

“V prípade Sputnika premiér Matovič dosť zahmlieva a dezinterpretuje. Sputnik nie je registrovaná vakcína. Tieto vakcíny boli dovezené bez konsenzu v rámci koalície. Spôsob, akým premiér dodávku týchto vakcín privítal na letisku, bol tiež neštandardný a nemalo sa to vzhľadom na politickú situáciu stať. Premiér to otáča na záležitosť geopolitickej hry, ide však o štýl vládnutia. Obišiel koaličných partnerov a vakcíny nakúpil na vlastnú päsť. To bola už len posledná kvapka odporu voči Matovičovi a zároveň proti symbolu vládnutia, ktorý Matovič prezentuje.”

 

“Matovič ťažko znáša prehry. Tie jeho povahové vlastnosti, ktoré sú nám už dobre známe, ukazujú, že nejde o človeka kompromisu, ale o človeka tvrdohlavého, so silným egom a takí ľudia ťažko prehrávajú. Do istej miery môžeme použiť paralelu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý nevedel prijať volebnú prehru. O to väčší tlak takíto ľudia potrebujú, ak majú v niečom ustúpiť. Záležať teda bude aj na vonkajšom tlaku, ktorý naňho bude vyvinutý. Pokiaľ by všetky tri koaličné strany začali hroziť pádom vlády a položili by ultimatívnu požiadavku na odchod Matoviča, musel by pod týmto tlakom odísť.”


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak