Type to search

POLITIKA

Čaputová má osud krajiny vo svojich rukách: Takto môže ZACHRÁNIŤ Slovensko!

Edita Silna
Edita Silna mar 23

Ako to celé dopadne? Na stole je aj po zverejnení podmienok Igora Matoviča (47) viacero scenárov riešenia vládnej krízy.


Možné je, že celá situácia dospeje do štádia, že veľkú moc bude mať v rukách prezidentka Zuzana Čaputová (47). Tá v súčasnosti môže najmä apelovať na rýchle vyriešenie koaličných hádok, no veľké právomoci získava, keď svoju funkciu definitívne položí premiér a s ním tak automaticky padá celá vláda.

 

Keďže pri odchode Matoviča z postu premiéra padá celá vláda, rokovania sa môžu začať nanovo. Pri tejto možnosti získava veľké právomoci prezidentka Zuzana Čaputová. Tá v tomto prípade bude môcť poveriť zostavením vlády kandidáta OĽaNO – hovorí sa hlavne o ministrovi financií Eduardovi Hegerovi. Ten by ešte pred získaním poverenia  vyjednával o menách ďalších ministrov vo svojej vláde s prezidentkou. Jedným z ministrov by chcel byť podľa vlastných slov aj Igor Matovič. Práve v tomto momente má Čaputová moc odmietnuť túto požiadavku.

 

Spravil tak už prezident Andrej Kiska, keď sa do kresla premiéra chystal Peter Pellegrini pred tromi rokmi. Vtedy odmietol menovať Jozefa Ráža za ministra vnútra. Prezidentka by tak mohla blokovať poverenie pre Hegera, kým by sa nedohodli na všetkých členoch jeho vládnej zostavy. „Po menovaní nového predsedu vlády už nemá možnosť ďalej odmietať jednotlivých ministrov. Ale to je otázka politických rokovaní, keď by povedala, že chce mať na stole vopred celý zoznam,“ vysvetľuje ústavný právnik Eduard Bárány.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak