Type to search

POLITIKA

KLAME! Matovič prerazil úplne dno: Po odhalení Čaputovou bude chodiť po kanáloch

Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť zverejnená. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to vyhlásila vo štvrtok po preštudovaní zmluvy a listu, v ktorom Rusko požiadalo o vrátenie vakcín


Doplnila, že dôvodom požiadavky na vrátenie nebolo, že dal Štátny ústav pre kontrolu liečiv testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu. „Je na tom, kto tú zmluvu uzavrel, aby k tomu spravil príslušné kroky. Cieľ vlády zabezpečiť ďalšiu vakcínu považujem za správny, nesmie však byť v rozpore s bezpečnosťou vakcíny,“ dodala prezidentka.

 

„Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V v laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“vyhlásila prezidentka.

 

Viac svetla do tejto záležitosti podľa Čaputovej vnesie zverejnenie zmluvy. Očakáva, že kým príslušné ministerstvo o tom rozhodne, nebude verejnosť ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny. „Správu, že agendu ohľadom vakcíny Sputnik V prebral minister zdravotníctva vnímam pozitívne a oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom,“ skonštatovala.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak