Type to search

POLITIKA

Naď OTVORENE o ruských agentoch na Slovensku: TAKTO získavajú informácie!

Situácia medzi Českom a Ruskom je po sérii vzájomných vyhostení jednotlivých diplomatov napätá. Môže za to zistenie českej strany, že na ich území sa nachádzajú zahraniční špióni, ktorí majú mať prsty vo výbuchoch muničných skladov vo Vrběticiach spred šiestich rokov. Podľa slov nášho ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) ešte spred roka sú aj u nás Rusi mimoriadne aktívni a kreatívni, pričom v záujme získania informácií sú ochotní vysielať aj pekné ženy.


Naď tieto slová povedal ešte pred rokom v júni pre český portál Respekt. Podľa jeho vtedajších slov bola ruská špionáž u nás aktívna rovnako ako v Česku. Podľa redaktora bola vtedy v Česku aktívna “enormne”. “Na Slovensku je to rovnaké. Rusi sú veľmi aktívni, používajú množstvo inovatívnych prvkov. V rámci štruktúry ambasády majú úplne iných špecialistov, ktorí sa navonok tvária, že sa starajú o hroby padlých sovietskych vojakov. Ale majú celkom iné, širokospektrálne úlohy na území celého NATO,” povedal ešte v júni 2020 šéf rezortu obrany Naď.

 

Tu sa však aktivita Rusov podľa šéfa ministerstva obrany nekončí. “Počas posledného roka boli do týchto pozícií vyslané aj pekné ženy, ktoré robia veci, ktoré majú naozaj pramálo niečo spoločné sa starosťou o hroby. Na Slovensku spadajú pod úrad pridelenca obrany, väčšinou majú diplomatický status. Snažia sa nadviazať spoločenské, politické kontakty. Chytajú v spoločnosti ľudí, s ktorými potom intenzívne komunikujú a realizujú stykovú činnosť. Na základe komunikácie s partnermi vieme, že je to tak aj v okolitých krajinách. Podrobnosti ale nemôžem poskytnúť,” dodal Naď.

 

Naď si po aktuálnej udalosti v Česku myslí, že je čas na jasné a rázne kroky voči sieti ruských spravodajských služieb v krajinách EÚ a NATO. Rozhodnutiu Českej republiky rozumie. Ruské tajné služby sú v Európe podľa neho prítomné a aktívne. Dodal, že činnosť cudzej spravodajskej služby na českom území je dôkazom, že Rusko nemá úprimný záujem o vzájomnú spoluprácu s krajinami strednej Európy.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak