Type to search

POLITIKA

Strana Za ľudí HNIJE z vnútra: Po TOMTO Remišová s Kolíkovou nadobro SKONČILA!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik jún 02

Zhasli už aj posledné nádeje na to, že strana Za ľudí dovládne toto volebné obdobie bez rozpadu? Odpoveď na túto otázku už čiastočne poskytlo včerajšie predsedníctvo, ktorého priebeh a záverečný odchod krídla Márie Kolíkovej len dokazuje, že medzi ministerkou spravodlivosti a predsedníčkou Veronikou Remišovou je to mimoriadne napäté. Koalícia má pritom už dosť problémov aj bez tohto rozpadávajúceho sa subjektu.


Včera totiž krídlo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej mimoriadne citlivo prijalo správu o tom, že Remišová zmenila rozloženie síl v predsedníctve tak, že odvolala jej dvoch členov. Skupina Kolíkovej sa rozhodla teda reagovať mimoriadne rázne a rokovanie strany opustili predčasne. Týmto gestom Remišovej prvýkrát verejne prejavili nedôveru, čo nevyhnutne znamená štrukturálne problémy v základoch strany. “Bola to posledná kvapka, keď jej vyjadrujeme nedôveru. Chceme o tom rokovať aj s koaličnými partnermi,“ povedala napätá Kolíková po odchode. Niečo podobné sme v minulosti mohli vidieť napríklad v strane SaS, kde sa krídlo Ľubomíra Galka rozhodlo najskôr odštiepiť na platformu, no neskôr zo strany aj odišli vo väčšom počte.

 

Vhodným spoločným kandidátom bol podľa nej Šeliga. “Pre jedno krídlo je neprijateľná ako predsedníčka pani Kolíková, druhé krídlo chce zmenu súčasného vedenia. Pán Šeliga nie je v žiadnom tábore, je to nejaký kandidát stredu, alebo môže byť kandidátom zmieru,”povedala s tým, že Kolíková dostala dôveru, aby robila reformy v justícii a nikomu neprospieva, aby sa tri mesiace zaoberali vnútrostraníckym sporom. Zopakovala, že sama by za šéfku nekandidovala, ak by sa dohodli.

 

“Otvorenú súťaž sme mali pred deviatimi mesiacmi, kde bol predseda zvolený na štyri roky. Teraz, keď má niekto ambíciu kandidovať, vyvolali členovia jedného krídla vyslovene vojnu v strane. Rôznymi mediálnymi vyjadreniami strane škodia. Cesta pre stranu je dohodnúť sa na jednom kandidátovi, aby sa strana ďalej neštiepila a nepolarizovala,” vyhlásila Remišová.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak