Type to search

POLITIKA

Pročko sa pustil do opozície a hovorí o vládnych čistkách: Tentokrát sa však PRERÁTAL!

Vo štvrtok sme písali o výhradách a obavách opozície z novej legislatívy z dielne OĽaNO v súvislosti so štátnou správou. Zatiaľ čo doteraz poslanci OĽaNO odmietali, že by boli cieľom politické čistky, jeden z predkladateľov Jozef Pročko priznal, že mu vadia


Poslanec Lukáš Kyselica z OĽaNO včera vyhlásil, že cieľom novely zákona o štátnej službe je údajne jej odpolitizovanie. „Bývalá vláda si tu bez výberových konaní dosadzovala na riadiace pozície svojich nominantov a zákonom si ich zabetónovala. Naším cieľom je tieto pozície uvoľniť a urobiť na ne riadne výberové konania, tak ako to máme deklarované aj v programovom vyhlásení vlády,“ vyhlásil Kyselica na štvrtkovej tlačovej konferencii. Odmietol, že by išli robiť čistky.

 

Následne aj ďalší z predkladateľov Jozef Pročko (OĽaNO) na sociálnej sieti priznal, že problémom sú nominanti bývalej vlády. „V štátnej správe si Smerohlas zabetónoval, sesternice, ujovho kamaráta, brata predsedu smeru z okresného mesta a ďalších a ďalších známych, kamarátov, pajtášov. Očista a odpolitizovanie štátnej správy od neschopných politických nominantov, je krok k dynamizácii, profesionalite a spravodlivosti vo verejnej správe,“ myslí si poslanec Pročko. Ten v súčasnosti pripravuje aj legislatívu o hmotnej zodpovednosti politikov.

 

„Idú zjednodušiť vyhadzovanie vedúcich zamestnancov štátnych úradov.Už sme si zvykli, že odbornosť ide pri tejto vládnej koalícii bokom, amaterizmus vidíme na každom kroku. Môžeme teda očakávať, že po schválení takejto novely zákona o štátnej službe pôjdu z ministerstiev a úradov bezdôvodne preč stovky odborníkov s dlhoročnou praxou, aby ich nahradili amatéri podobní predstaviteľom vlády,“ komentoval návrh OĽaNO  poslanec Ján Richter zo Smer-SD.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak