Type to search

POLITIKA

Čaputová SCHYTALA ostrú kritiku: FATÁLNY prešľap prezidentky sa nedal nevšimnúť!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky jún 07

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, že demisiu ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) prijme až po tom, ako dostane k dispozícii meno jeho nástupcu, bolo politickou chybou. V diskusii na TASR TV to uviedol publicista Juraj Hrabko.


Povedal, že prezidentka môže demisiu prijať, eventuálne aj neprijať, ale rozhodnúť by mala bezodkladne. „A nie klásť si podmienku, že o demisii rozhodne až po tom, ako premiér príde s návrhom na nového ministra. To je podľa môjho názoru neprijateľné a v rozpore s ústavou,“tvrdí Hrabko.

 

Ústavný súd rozhodol, že zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR. Na ÚS sa s podnetom v tomto zmysle v roku 2019 obrátila prezidentka Čaputová.

 

„Ústavný súd podľa môjho názoru nemal inú možnosť, ako zrušiť to 50-dňové moratórium, ak si nechcel urobiť v Európe a vo svete hanbu.  Ak by rozhodol opačne, určite by sa našiel niekto, kto by sa s tým obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu,“ konštatoval Hrabko.

 

Na margo vyslovenia nedôvery predsedníčke hnutia Za ľudí Veronike Remišovej niektorými členmi strany Hrabko povedal, že ide o vnútrostranícky boj. „A vyslovenie nedôvery skupinou členov strany neznamená nič, je to len rétorika. Nedôvera sa vyslovuje úplne inak, to môže urobiť napríklad predsedníctvo alebo snem,“ poznamenal.

 

Na margo stiahnutia kandidatúry Tomáša Lehotského (Za ľudí) na post podpredsedu parlamentu Hrabko povedal, že sa v skutočnosti stiahnuť nedala, existovala len možnosť znovu ju podať. „Lebo on kandidát už bol a v hlasovaní neuspel,“ vysvetlil.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak