Type to search

POLITIKA

Smer skočil Čaputovej do úsmevu: Neuveríte, čo VYTIAHLI na prezidentku!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik jún 10

Strana Smer SD zvolala pred malou chvíľou tlačovú besedu, na ktorej sa ostro ohradila voči chystanému novému zákonu o elektronickom obťažovaní. Podľa opozičnej strany by sa jednalo o útok na slobodu slova a prezidentke Zuzane Čaputovej venovali jasnú výzvu. Rovnako iniciovali aj výzvu na odvolanie Romana Mikulca. 


Na tlačovej besede, ktorú strana Smer zvolala v utorok poobede, sa Erik Kaliňák, no aj Ľuboš Blaha a ďalší členovia rozohnili na tému chystanej novely zákona. Tá sa týka nového trestného činu elektronického obťažovania či kyberšikany a mala by vstúpiť do platnosti od 1. júla. Podľa poslanca Kaliňáka je zákon formulovaný príliš nejednoznačne a vágne, pričom páchateľovi predmetného skutku hrozí jeden až štyri roky za mrežami.

 

Politik zdôraznil, že za takýmto činom sa podľa neho môže skrývať aj expresívnejšia kritika politika či urážky v komentároch. Čerešničkou na torte je podľa jeho slov aj fakt, že trest sa zvyšuje v prípade, ak sa jedná o chránenú osobu, ktorou sú aj politici. Je presvedčený, že občania tak môžu byť potrestaní odňatím slobody za výraznú kritiku súčasnej vlády na sociálnej sieti.

 

Smer v tomto prípade hovorí o útoku na slobodu slova a vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novelu nepodpísala. “Môžeme sa rozprávať, aký to má vplyv na spoločnosť, ale musí byť zachovaná sloboda prejavu,” uviedol Kaliňák. V prípade, že novelu nevetuje, plánuje sa opozícia obrátiť na Ústavný súd. Hoci dodal, že pôvodná myšlienka zákona na ochranu obetí kyberšikany je dobrá, myslí si, že definícia predloženej novely je nepresná a zmätočná.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak