Type to search

POLITIKA

Po TÝCHTO slovách Fica zostalo HROBOVÉ ticho: Vláda sa VYSMIALA Ústavemu súdu!

Edita Silna
Edita Silna júl 20

Opozičný Smer-SD kritizuje postup vlády v súvislosti s režimom na hraniciach po pozastavení účinnosti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Ústavným súdom (ÚS) SR. Namieta, že v Zbierke zákonov ešte nebola uverejnená forma rozhodnutia vydaná Ústavným súdom.


Vláde a rezortu zdravotníctva vyčíta, že kým súd pozastavil účinnosť vyhlášky o povinnej karanténe, vláda ju plánuje zaviesť inou vyhláškou. Predseda strany Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii nevylúčil opätovné obrátenie sa na ÚS a hovoril aj o možnosti celonárodnej demonštrácie.

“Dňom uverejnenia v Zbierke zákonov prestane platiť účinnosť tejto vyhlášky. Prečo to neurobili? Lebo sa pripravujú na to, že sa vysmejú do očí ÚS,” skonštatoval Fico s tým, že kým ÚS pozastaví účinnosť jednej vyhlášky, vláda už chystá druhú, ktorá opäť zavedie karanténu a bude ešte prísnejšia voči zaočkovaným len jednou dávkou. Fico podčiarkol, že ÚS dal pozastavením účinnosti vyhlášky jasne najavo pochybnosti o vyhláške a o tom, či neporušuje ľudské práva. “Potrebuje ešte nejaký čas, aby rozhodol o merite veci. Ale nemôže si vláda teraz povedať, že kašleme na ÚS a urobíme si, čo chceme,”podotkol.

 

Ak chce však vláda takto pokračovať ďalej, Fico nevylúčil celoštátnu demonštráciu. “To je neúcta k ľuďom, neúcta k mŕtvym, k nevinným ľuďom. Nám neostane nič iné a prvýkrát budeme musieť použiť silové prostriedky. Jednoducho 1. septembra (Deň Ústavy SR, pozn.) budeme oznamovať celoštátnu demonštráciu,” vyhlásil líder strany.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak