Type to search

POLITIKA

Fico ZÚRI! Internetom sa šíri FALOŠNÝ dokument, ktorý ho má usvedčovať z klamstva!

Na internete sa objavili údajne pravé očkovacie certifikáty dvoch poslancov – Roberta Fica a Milana Uhríka, teda dvoch odporcov očkovania. Ako však informovalo občianske združenie Slovensko.Digital, pravdepodobne ide o falošné certifikáty vytvorené dodatočne.

Certifikáty sa objavili na webe vcielkaway.wordpress.com, na ktorom sú tieto „certifikáty“ zverejnené. „Stránka […] šikovne zavádza čitateľov, pretože odkazuje na aplikácie, ktoré v skutočnosti neoverujú či QR kód je platný. Zobrazujú len obsah QR kódu, ale neoverujú to, či bol podpísaný autoritou NCZI. Ak si vyskúšate tieto kódy overiť skutočnou aplikáciou OverPass, tak zistíte, že sú neplatné,“ píše Slovensko.Digital.

Tvorcovia stránky tvrdia, že certifikáty sú síce pravé, no ak by ich NCZI vyhodnotila ako falošné, netreba im veriť, keďže sú nedôveryhodní. Práve aplikácia OverPass slúži na zisťovanie stavu zaočkovanosti, resp. vykonania AG či PCR testu jednotlivých osôb za účelom umožnenia vstupu do prevádzok. Vytvoriť QR kód nie je raketová veda, preto si treba dávať na predložené certifikáty pozor. Slovensko. Digital dodáva, že bez riadnej kontroly (certifikát + doklad totožnosti) takýto systém nemôže fungovať. Rovnaký postup odporúča aj EÚ.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak