Type to search

DOMÁCE

Úspešná kariéra milionára Bašternáka v base! Na NOVÚ prácu si musel dlho zvykať

Edita Silna
Edita Silna sep 08

Ladislav Bašternák, veľkopodnikateľ a milionár je za mrežami vo výkone trestu už dva a pol roka. Na terajšom súdnom pojednávaní s ním bolo vidieť, že sa fyzicky i výzorovo zmenil. Jeho advokát však tvrdí, že aj charakterovo. A zrejme má pravdu.

Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák sa po dlhom čase opäť objavil na verejnosti – na ďalšom jeho súdnom procese. Aktuálne čelí ďalšej obžalobe pre zločin krátenia dane a poistného. Ako uvádza portál 1.pluska.sk, jeho advokát prezradil verejnosti aj čo-to z klientovho života za mrežami.

Ladislava Bašternáka v marci 2019 odsúdili na päťročný nepodmienečný trest za neodvedenie daní a poistného. Cez svoju firmu BL-202 si v roku 2012 kúpil sedem bytov v luxusnom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Byty však mali oveľa nižšiu hodnotu, a tak si Bašternák neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Síce sa obžalobe najskôr bránil, pod ťarchou dôkazov sa ale neskôr ku skutku priznal a uplatnil si aj takzvanú účinnú ľútosť.

Odsúdený daňový podvodník je tak už 2,5 roka vo výkone trestu. Jeho minulosť ho opäť dobehla a ďalšie problémy ho zastihli aj za mrežami. V súčasnosti totiž čelí ďalšej obžalobe pre zločin krátenia dane a poistného. A to za to, že v roku 2013 údajne zatajil zdaniteľný prevod nehnuteľností v komplexe Five Star Residence, čím si znížil DPH vo výške 200-tisíc eur. K svojmu skutku s však teraz priznal hneď na prvom pojednávaní.

„Môj klient je spokojný,“ povedal Bašternákov obhajca Peter Filip po tom, ako mu súd nezvýšil trest odňatia slobody na viac ako päť rokov. Prokurátorka sa ale odvolala a vo veci tak rozhodne Krajský súd. Bašternák sa síce prvýkrát dostavil na súd vo väzenskom mundúre, to však nebola u neho jediná viditeľná zmena. Je totiž štíhlejší a má aj kratšie vlasy. To ale stále nie je všetko.

Podľa jeho obhajcu Filipa je v base pokornejší, poslušný a tiež je vraj vzorom pre ostatných odsúdených ako vstúpiť do pracovného procesu a podávať výkony na požadovanej úrovni. „Pýtal som sa pracovníkov a referenta na môjho klienta a všetky referencie sú veľmi dobré,“ prezradil Peter Filip. Odsúdený Bašternák podľa jeho obhajcu predtým v bas šil nejaké topánky, potom rozvážal na jednotlivé baraky jedlo a teraz robí v sklade.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak