Type to search

POLITIKA

Kiska po rozpade odkryl zákulisie Za ľudí: Sklamanie a TVRDÝ odkaz Remišovej

Edita Silna
Edita Silna sep 08

K situácii v strane Za Ľudí sa dnes vyjadril aj jej zakladateľ Andrej Kiska. Ten prehlásil, že rozumie kroku Márie Kolíkovej. Tá dnes spolu s ďalšími 6 poslancami zo Za ľudí oznámila, že vystupuje zo strany. Odídenci chcú vytvoriť platformu Za spravodlivé Slovensko, strana SaS má byť ich novým partnerom. S Kolíkovej platformou budú spolupracovať aj bývalí štátni tajomníci za stranu Za ľudí Marek Antal a Zuzana Kumanová.

Mária Kolíková sa stane členkou ministerského klubu SaS, odídení poslanci sa zase presúvajú do poslaneckého klubu SaS. „Rozumiem dnešnému rozhodnutiu Márie Kolíkovej ako aj poslancom Národnej rady. Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky preto, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti,“ reagoval Andrej Kiska.

Andrej Kiska opisuje to, že strane odporučil, aby zvolala mimoriadny snem – ten sa však neuskutočnil. „Po problémoch v strane, ktoré nastali po mojom odchode a vládnej kríze na Slovensku, som odporučil predsedníctvu strany, aby zvolalo mimoriadny snem, kde by sa vo vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní, ako aj o prípadnom novom predsedovi.

Dôležité bolo, aby si strana vo svojom vnútri vydiskutovala problémy a navonok pôsobila jednotne a bola stabilným partnerom koalície. Žiaľ, to sa neudialo. Predsedkyňa strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky. Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil,“ podrobne opisuje.

Stranu vnímal ako svoje dieťa, z aktuálnej situácie je teda Kiska sklamaný. „Jediné, čo môžem vyjadriť je smútok a sklamanie. Stranu Za ľudí som pokladal „za svoje dieťa“ a ako rodič, ktorému dospejú deti a nechá ich plávať prúdom života, som dúfal, že strana odolá všetkým náporom, ktoré politika prináša. Že hierarchia hodnôt – najdôležitejšie je Slovensko a jeho občania, potom záujem strany a až na záver záujmy jej jednotlivcov ostanú vryté spolu s odbornosťou a čestnosťou v DNA strany,“ vyznal sa na sociálnej sieti

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak