Type to search

POLITIKA

Lipšicova druhá tvár sa ukázala! TAKTO znela tajná dohoda s Dušanom Kováčikom

Prokuratúra má na stole podozrenie o manipulovaní vyšetrovania, ktoré sa týkalo Daniela Lipšica.

Ukazuje sa, že jeden z najdôležitejších ľudí prokuratúry, dlhoročný politik, bývalý minister spravodlivosti i vnútra Daniel Lipšic má dve tváre.

Prezývkou Pán X označujú novinári Petra Košča, záhadného muža, ktorý niekoľko desaťročí pracoval pre tajnú službu. Dnes je obvinený z korupčnej činnosti. Pre verejnosť je podstatnejšie, že v rámci svojich vyjadrení Košč spomína v podozrivých súvislostiach aktuálneho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Košč uvádza, že na podnet Bernarda Slobodníka, vtedajšieho riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície, sa v roku 2016 stretol s ním a s Dušanom Kováčikom v biliardovom klube v Bratislave, ktorý Košč prevádzkoval.

„Slobodník vedel, že sa poznám s Vladimírom Pčolinským, a chcel sa poradiť, ako zmierniť neustále mediálne útoky na Kováčika. Následne som v tejto veci oslovil Vladimíra Pčolinského a ten sa vyjadril, že sa o tom porozpráva s Danielom Lipšicom, čo by sa na tom dalo zmeniť,“ tvrdí Košč. Ako je známe, Lipšic má s niektorými novinármi nadštandardné vzťahy.

Podľa Košča sa v tejto veci všetci menovaní na jeseň 2016 dvakrát stretli na terase jeho rodinného domu v Pezinku, Lipšica tam priviezol autom Pčolinský. Na prvom stretnutí u Košča sa vraj hovorilo o tom, že ak „sa pomôže mediálne Kováčikovi“, tak on „prerozdelí spisy, ktoré sa týkajú Kočnera, iným prokurátorom“.

Košč opisuje, ako Lipšic predostrel vlastné požiadavky. V tom čase bol spolu s Gáborom Grendelom obvinený, že vyzradil bankové operácie Mariana Kočnera. A u Košča na terase vraj žiadal – zrejme ako protislužbu, aby Slobodník zobral vyšetrovateľom Jombikovi a Barochovskému trestný spis týkajúci sa tejto veci. Špeciálny prokurátor Kováčik mal zase na Lipšicovu žiadosť „odstaviť“ prokurátorku Trstenskú.

Druhé stretnutie sa uskutočnilo o pár týždňov na rovnakom mieste a v rovnakom zložení – teda prítomní boli Košč, Lipšic, Pčolinský, Slobodník a Kováčik.

Vtedajší špeciálny prokurátor na ňom ubezpečoval, že sa Kočnerova situácia zmení a veci budú vyšetrené. Lipšic „uviedol, že médiá, na ktoré má dosah, už nebudú tak ostro útočiť na Kováčika“. Košč pri tom konštatuje, že sa tak „aj skutočne stalo“ a ako dôkaz predložil Generálnej prokuratúre SR analýzu textov o Kováčikovi v Aktualitách a Denníku N pred spomínanými stretnutiami s Lipšicom a po nich.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak