Type to search

POLITIKA

“Nebetyčná nekultúra!” Známy slovenský vinár NALOŽIL Sulíkovi za pavilón v Dubaji

Slovenský pavilón na výstave EXPO v Dubaji bol od začiatku terčom kritiky. A to najmä za to, že sme ho nestihli otvoriť včas. Teraz je na pretrase to, čo v našom pavilóne ponúkajú na občerstvenie. Veľa toho nášho, slovenského tam totiž nie je.

Ísť na prestížnej medzinárodnej výstave EXPO v Dubaji do slovenského pavilónu znamená dať si tam na občerstvenie najmä zahraničné výrobky! Keď minister hospodárstva Sulík pred časom povedal, že našich krojov je zrejme už zahraničie „prejedené“, tak tým mal asi na mysli i to, že zahraničie je prejedené aj našich výrobkov, ktoré vo svete žnú jeden úspech za druhým. Kritiku si za to v statuse vyslúžil od medzinárodne úspešného vinára Karola Šeba, ktorého vína získali nejedno medzinárodné ocenenie.

„Považujem za prejav nebetyčnej nekultúry, keď v slovenskej reštaurácii pri našom národnom pavilóne na EXPO v Dubaji nájdete v lístku vína napríklad z Francúzska, Austrálie, Argentíny, pivo z Česka a minerálnu vodu z Talianska namiesto toho, aby tieto produkty pochádzali úplne prirodzene a výlučne zo Slovenska. Preboha, veď kde majú mať v Emirátoch slovenské, ak nie tu?!?“ púšťa sa Šebo hneď od začiatku do tvrdej kritiky.

„V menu sa totiž na slovenské víno, pivo, či vodu očividne vykašľali, keďže v ňom úplne absentujú, ergo zastúpené sú počtom 0 výrobkov. Rozumiete? V slovenskej reštaurácii, ktorá je súčasťou slovenského národného pavilónu podávajú zahraničné vína, pivo a vodu…,“ nechápe Šebo, ktorého to ako slovenského vinára uráža dvojnásobne.

„Darmo tu pestujeme slovenské hrozno, kultivujeme slovenskú krajinu, nosíme medaile zo svetových súťaží, keď potom vidíme ako macošsky sa táto republika chová k svojim poľnohospodárom, či potravinárom. Bohužiaľ je to prejav hlbšieho bezvedomia časti spoločnosti, ktorá nebazíruje na slovenskom pôvode výrobkov, prípadne je dokonca presvedčená, že dovozové musí byť lepšie,“ pokračuje v tvrdej kritike úspešný slovenský vinár, ktorý je vraj sám fanatickým podporovateľom slovenských výrobkov.

„Čítam zadné etikety výrobkov a pokiaľ existuje v danom momente na pulte slovenská alternatíva, tak spravidla siaham po nej a netýka sa to iba potravín. Nerobím to z nejakého nacionalistického ošiaľu, ale preto, že chcem, aby čo najviac peňazí zostalo v našej krajine, pretože len tak z nej môže byť dobré miesto pre život, odkiaľ ľudia nemusia utekať,“ priznáva majiteľ vinárstva.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak