Type to search

POLITIKA

Stredoslovenská energetika v rukách Orbána? Jasné slová Pellegriniho a TVRDÝ odkaz

Energetika na Slovensku má byť v rukách a pod kontrolou Slovenskej republiky, nie Maďarskej, ktorá sa o to usiluje. 

V utorok to vyhlásil bývalý premiér a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý tak reagoval na informácie o záujme maďarskej štátnej spoločnosti MVM odkúpiť podiel v distribučnej spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE). Informoval o tom Martin Dorčák z tlačového oddelenia strany.

„Vyzývam vládu, aby odkúpila podiel súkromného vlastníka v Stredoslovenskej energetike späť do rúk štátu a napravila tak jeden z ekonomických zločinov Dzurindovej vlády,“ uviedol Pellegrini. Vláda má v súčasnosti príležitosť, ktorú podľa šéfa Hlasu-SD pred rokom vo Východoslovenskej energetike v rovnakej situácii „trestuhodne premrhala“. „Môže totiž napraviť privatizačné zbojstvo Dzurindových vlád a odkúpiť od súkromných vlastníkov ich podiel v Stredoslovenskej energetike späť do rúk štátu,“ zdôraznil Pellegrini.

O plánoch skupiny EPH Daniela Křetínskeho a Patrika Tkáča na predaj svojho podielu v SSE informoval v utorok Denník N. Záujem o odkúpenie minoritného 49-percentného podielu v spoločnosti, avšak s manažérskou kontrolou, majú záujem okrem maďarskej spoločnosti aj nemecký E.ON a český ČEZ. V obchode približne za miliardu eur dal však finančne najvyššiu ponuku práve MVM.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak