Type to search

POLITIKA

Študenti vyšli do ulíc! PROTEST proti Gröhlingovi a výzva na ODCHOD z funkcie!

Vysokoškolskí študenti vyšli do ulíc. Zástupcovia študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty a Akademického senátu Univerzity Komenského spustili protestnú akciu s cieľom stiahnuť súčasné znenie pripravovanej novely zákona o vysokých školách z legislatívneho procesu.

Študenti sa domáhajú aktívnej participácie na dialógu o skvalitnení slovenských vysokých škôl. Vyjadrujú názor, že pripravovaná novela neadresuje existujúce problémy, ale vytvára nové. S návrhom novely zákona o vysokých školách v predloženej podobe nesúhlasí ani Slovenská rektorská konferencia, ktorá ju žiada stiahnuť z medzirezortného pripomienkového konania a prepracovať.

Podľa Rady vysokých škôl SR sa ukázalo, že “ministerstvo nemá záujem o korektný dialóg s reprezentáciami vysokých škôl”. Z tohto dôvodu vedenie ministerstva stratilo jej dôveru. Ministra Branislava Gröhlinga (SaS) a štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa vyzvali na odstúpenie z funkcií. V prípade nesplnenia požiadaviek rada vyzýva na zapojenie sa do protestných akcií.

Rezort školstva napriek tomu novelu stiahnuť neplánuje. Ministerstvo tvrdí, že je otvorené konkrétnym návrhom a pripomienkam.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak