Type to search

POLITIKA

Žilinka TVRDO zakročil! “Denník N opäť zavádza a manipuluje!”

Edita Silna
Edita Silna nov 10

Generálna prokuratúra SR sa dôrazne ohradzuje voči neodborným a zavádzajúcim tvrdeniam, uvedeným v článku s názvom „Žilinka začal nahrádzať súdy v hodnotení dôkazov. Jeho pomoc Pčolinskému bola výnimočná“, ktorý bol uverejnený v Denníku N dňa 3. novembra 2021.

V prvom rade je v rozpore s realitou, o čom bez akýchkoľvek pochybností musí mať autorka (Monika Tódová – pozn. red.) vedomosť, už tvrdenie uvedené priamo v nadpise, keďže generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v trestnej veci bývalého riaditeľa SIS nevykonával žiadne úkony, vo veci nerozhodoval, nikomu neposkytol pomoc a už vôbec nie výnimočnú.

Autorka, ako osoba bez vzdelania a praxe v odbore práva, nepoznajúc obsah vyšetrovacieho spisu a jednotlivých dôkazov, týkajúcich sa trestnej veci P. B. (Petra Brhela, poznámka redakcie), a s najväčšou pravdepodobnosťou aj bez znalosti odôvodnenia uznesenia generálneho prokurátora SR, si dovolila napísať, že „Žilinka medzitým podozrivo pomohol ďalšiemu oligarchovi Petrovi Brhelovi“, a „No generálny prokurátor aj tak stíhanie zastavil.“

Ide o manipuláciu čitateľov a súčasne pokračujúci útok voči osobe generálneho prokurátora SR bez reálneho podkladu, pričom tvrdenia autorky vyjadrujú výlučne len jej subjektívne a celkom zjavne pokrivené videnie reality a svedčia o jej neznalosti súvisiacej platnej právnej úpravy.

Generálny prokurátor SR poskytol jasné a zrozumiteľné odôvodnenie rozhodnutia o zrušení obvinenia P. B., ako aj dôvody porušenia zákona zo strany vyšetrovateľa PZ a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Treba zopakovať, že išlo o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi. Takéto procesné postupy sú neakceptovateľné a zákonná reakcia zo strany generálneho prokurátora SR na ne v žiadnom prípade nemôže byť verejnosti podsúvaná za „podozrivú pomoc“ tak, ako to urobila autorka.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak