Type to search

POLITIKA

Maďar 1600 eur, Čech 2600 eur, Slovák zaplatí po Matovičovej reforme až 8700 eur ročne!

Aktívnu živnosť má na Slovensku vyše 300-tisíc ľudí. Ich počet každým rokom klesá a ak sa ministrovi financií podarí presadiť svoju daňovú revolúciu, bude ich zrejme ešte oveľa menej. Igor Matovič (OĽaNO) im v rámci svojej daňovej revolúcie navrhuje zvýšiť dane.

Minister Matovič živnostníkom síce poďakoval za to, že tu vôbec sú, no zároveň ich nazval podvodníkmi a do štátnej kasy chce od nich vyberať vyššie dane. Buď si nebudú účtovať reálne výdavky a zaplatia iba jednu 29-percentnú daň alebo si budú účtovať výdavky a následne zaplatia z príjmu odvody vo výške 29 percent a daň z príjmov vo výške 19 percent.

Ekonómovia INESS upozornili, že slovenský živnostník s ročným obratom 30 000 eur, ktorý dnes zaplatí na daniach a odvodoch 3 843 eur, bude po Matovičovej revolúcii platiť až 8 700 eur!

Nehovoriac o oveľa menšom zaťažení okolitých krajinách – v Česku platí takýto živnostník v paušálnom režime na daniach a odvodoch 2 588 eur a v Maďarsku iba 1 649 eur. Pritom ešte do volebného programu v roku 2020 si OĽaNO napísalo: „Živnostník nemá živiť štát. Naopak, štát si má vážiť, že živnostník živí seba a svoju rodinu.“

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak