Type to search

POLITIKA

Veľká zmena v pandemickej situácii! Nové pravidlá prijímania opatrení – s TÝMTO treba rátať

Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a odborníkmi mení proces prijímania protiepidemických opatrení. K tomuto kroku sa pristupuje vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron, ktorého rozšírenie zapríčiní dynamické zmeny epidemiologickej situácie. Ako to bude vyzerať po novom?

Na Slovensku dnes potvrdili ďalších 34 prípadov omikron variantu. U 19 osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, vo ôsmich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron.V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron. Informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Aj preto sa ministerstvo zdravotníctva a ÚVZ rozhodli, že od pondelka 10. januára 2022 bude zavádzanie opatrení do praxe prebiehať podľa nových pravidiel:

  • Pondelok: Ministerstvo zdravotníctva, Inštitút zdravotných analýz MZ SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva zhodnotia aktuálnu epidemiologickú situáciu a na základe dát pripravia prognózu ďalšieho vývoja.
  • Utorok: Ministerstvo zdravotníctva SR, po rokovaní s členmi odborného konzília a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie, pripraví návrh opatrení.
  • Streda: Vláda SR na základe návrhu Ministerstva zdravotníctva SR prehodnotí a schváli nové opatrenia, ktoré budú po rokovaní vlády prezentované verejnosti. Schválené opatrenia budú platiť, ak sa nerozhodne inak, od stredy nasledujúceho týždňa.
  • Nedeľa (alebo skôr): Ak to bude potrebné, ÚVZ SR pripraví a zverejní vyhlášky.
  • Streda (nadchádzajúceho týždňa): Nové opatrenia vstúpia do platnosti, ak vláda nerozhodne o ich skoršej platnosti.
sk_SKSlovak
sk_SKSlovak