Type to search

POLITIKA

Finančná rezerva vlády pôjde na rómske osady. Na dnešnom rokovaní schválili sumu 330-tisíc eur!

Vláda by mala zo svojej rezervy finančne podporiť prácu 23 pastoračných asistentov v pastoračných dielach ako je Luník IX, Bardejov-Poštárka, Jarovnice, Gréckokatolícka rómska misia v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou, Stará Ľubovňa a iných.

Na zabezpečenie financovania projektu misijnej pastoračnej práce v rómskych komunitách v roku 2022 by malo ísť Konferencii biskupov Slovenska 330-tisíc eur. Schválila to vláda na svojom dnešnom rokovaní. Ide o predĺženie pilotného projektu, ktorého cieľom bolo napríklad nachádzať a rozvíjať talenty aj v deťoch z chudobných rodín, podpora spolunažívania majority a minority aj zvýšenie zamestnanosti v marginalizovaných rómskych komunitách (MRK).

Vláda by mala to svojej rezervy finančne podporiť prácu 23 pastoračných asistentov v pastoračných dielach ako je Luník IX, Bardejov-Poštárka, Jarovnice, Gréckokatolícka rómska misia v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou, Stará Ľubovňa, Bardejov, Hanušovce nad Topľou, Krížová Ves, Lomnička, Letanovce, Orechov Dvor, Plavecký Štvrtok a Saleziánky v Košiciach. Ministerstvo financií SR, ktoré materiál na vládu predložilo, konštatovalo, že tieto osady pokrývajú spolu viac ako 30-tisíc Rómov, plus pravidelným vysielaním náboženských relácií v TV Zemplín a TV Logos ďalších zhruba 20-tisíc. „Podporou služby pastoračných asistentov umožníme nielen systémovú a udržateľnú prácu na rozvoji osobností v rómskych komunitách, ale prispievame tiež k podpore zamestnanosti v MRK,“ vysvetlilo. Vlani vláda svojím rozhodnutím finančne podporila 16 pastoračných asistentov, z ktorých šiesti boli Rómovia.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak