Type to search

POLITIKA

Český premiér Fiala dal JASNE najavo, čo si myslí o Hegerovi po fiasku s Ukrajinou!

Nevyužitá príležitosť! Tak hodnotia analytici rozhodnutie slovenského premiéra Eduarda Hegera (45, OĽaNO) nezúčastniť sa na ceste do ostreľovaného Kyjeva.

Český premiér Petr Fiala (57), ktorý je rovnako nováčikom na poste predsedu vlády, hovorí, že pri zvažovaní, či odísť na rokovania s ukrajinským premiérom, neváhal ani minútu. Fiala sa po príchode späť do Prahy rozhovoril aj o svojom kolegovi Hegerovi, s ktorým má inak dobré vzťahy, no tentoraz na ňom bolo vidieť sklamanie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si príchod trojice premiérov za mimoriadnych podmienok veľmi vážil. „Vaša návšteva Kyjeva v tejto ťažkej dobe pre Ukrajinu je silným znamením podpory. Som si istý, že keď máme takýchto priateľov, takýchto susedov, že dokážeme nepriateľov prekonať a zvíťaziť,“ vyjadril sa Zelenskyj s tým, že „úplne dôveruje týmto krajinám“.

Otázky od českých novinárov zaznievali aj na postoj slovenského lídra Hegera, ktorý odmietol ísť. Fiala bol najskôr zdržanlivý a tvrdil, že „to nie je vec, ktorú možno po niekom chcieť, a nemožno ani nikomu vyčítať, že tam nešiel“. Neskôr však pritvrdil a po otázke, či teda aj on nezvažoval bezpečnostné riziká samotnej cesty ako Heger, odvetil jasne: „Sú situácie, keď sa musíte rozhodnúť sami. Ja som sa rozhodol tak, ako som sa rozhodol. Ja sa nebudem schovávať za nejaké odporúčania a veľa rokovaní. Toto nie je vec, ktorá môže vyplynúť z nejakej formalizovanej byrokratickej cesty. To sa musíte rozhodnúť, že to je správne.“ Fiala bol vo veci návštevy vojnovej Ukrajiny neúprosný, hovorí, že je to zodpovednosťou, ktorá sa spája s pozíciou premiéra.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak