Type to search

ZAHRANIČIE

Tajné služby hovoria o zosadení Putina, jeho nástupca je však poriadny kvietok!

Aj keby ruský prezident po celej situácii s Ukrajinou nedopadol dobre, už teraz je s najväčšou pravdepodobnosťou postarané o jeho náhradu. A to, samozrejme, vo forme podobne kontroverznej politickej osobnosti.

Ako informuje portál Daily Mirror, predstavitelia ukrajinskej tajnej služby tvrdia, že sprisahanie na odvolanie Vladimira Putina z úradu sa malo začať po tom, čo sankcie zo Západu úplne ochromili ruskú ekonomiku. V prípade nutnosti by s veľkou pravdepodobnosťou mohol byť náhradou súčasného ruského prezidenta práve Alexander Bortnikov, riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a Putinov dlhoročný dôverník.

Alexander Bortnikov predtým slúžil po boku Putina v KGB a je jednou z mála osobností, ktoré patria k Putinovmu silnému vnútornému kruhu. Je známe, že zdieľa aj jeho protizápadný svetonázor a hovorí sa, že spolu s Putinom zdieľajú lásku k prírode, keďže dvojicu videli aj na spoločnej turistike. Nedávno však upadol do nemilosti Kremľa po obrovských vojenských stratách Ruska na Ukrajine a zmarenej invázii. Bortnikov taktiež zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní toho, aby si prezident udržal svoju moc.

Naopak, podľa experta na ruské bezpečnostné služby Andreia Soldatova však Bortnikov nemá na Putina taký vplyv ako ostatní. Súčasný ruský prezident má byť nahnevaný, že po invázii na Ukrajinu dostal nepresné informácie. Najväčším problémom bolo, že bezpečnostná služba nedokázala použiť šifrovanú komunikáciu a správy z bojiska tak boli ľahko zachytiteľné. Napriek tomu by však mal mať bývalý špión KGB stále veľký vplyv minimálne na tajných agentov na Ukrajine.

FSB má po celej krajine stovky agentov, ktorí zastrašujú civilistov a odkedy do tejto služby vstúpil Bortnikov, počet operácií a vrážd sa zvýšil. „Je známe, že Bortnikov a niektorí ďalší vplyvní predstavitelia ruskej elity zvažujú rôzne možnosti, ako odstaviť Putina od moci. Nie je vylúčená najmä otrava, náhle ochorenie alebo akákoľvek iná ‚náhoda‘,“ uviedlo Hlavné riaditeľstvo spravodajstva na Ukrajine.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak