Type to search

ZAHRANIČIE

Ak sa zatvoria ruské kohútiky s plynom, OBROVSKÝ problém nastane už v auguste!

Ruské kohútiky s plynom sa pre Európu môžu zatvoriť v máji, hovorí odborník na energetiku Karel Hirman. Obrovský problém v takom prípade nastane už v auguste.

Putin škrtí dodávky plynu do Európy už od leta minulého roku. Podľa analytika je to jeho zámerný postup, ktorým sa pripravoval na napadnutie Ukrajiny. Už čoskoro sa aj Slovensko môže ocitnúť v energetickej kríze.

„Ak by Putin mal zastaviť dodávky plynu, tak to urobí teraz. Preto prišla aj požiadavka rubľa, jednoducho si vytvoril pozície na to, aby povedal, tak ja som chcel dodávať plyn, ale vidíte neposlušní Európania nepristúpili na zvláštnu tranzakciu rubľu,“ uviedol energetický analytik Karol Hirman v diskusii organizovanej Slovenským plynárenským a naftovým zväzom (SPNZ) o vplyve konfliktu na Ukrajine na energetickú bezpečnosť Slovenska.

Už v máji v Rusku oslavujú Deň víťazstva nad fašizmom, ktorý tam dlhodobo patrí medzi najväčšie. Spolu s obsadením nejakého územia na Ukrajine by tak ruský vodca predstavil ideálny scenár víťazstva pri príležisti k tomuto dátumu.

Pre Putina je v tomto období tiež výhoda, že plyn, ktorý stopne smerom do Európy, môže zatláčať do prázdnych ruských zásobníkov, ktoré majú dokopy veľmi veľkú kapacitu na úrovni niekoľko desiatok miliárd kubických metrov. Nešlo by to však donekonečna.

„Gigantické ložiská na západnej Sibíri a Jamale by udržal v prevádzke odhadom ešte zhruba tri mesiace. Niekedy v polovici leta by však situácia bola neúnosná. Možno koniec júla, začiatok augusta by sa dospelo do modelovej situácie, že dostupné zásobníky na svojom území už má plné a čo ďalej,“ konštatuje odborník.

Nielen Európa, ale aj Rusko by sa dostalo do veľmi komplikovanej situácie vzhľadom na geologické, ťažobné pomery na ložiskách. Rusi nemôžu plyn predávať do Číny, lebo ho tam nemajú ako dopraviť. Všetky rúry totiž vedú do Európy. Tamojšie kapacity na skvapalnenie plynu sú zároveň veľmi obmedzené.

„Potom by nastala otázka stability ťažobných sond, ich uzavretia a akým spôsobom ich uzavrieť a hlavne ako docieliť to, aby sa tie ložiská ľudovo povedané nerozsypali. To riziko by bolo ohromné a asi aj svojim spôsobom neriešiteľné,“ povedal Hirman.

„Prípadné zastavenie ruských dodávok plynu by malo zásadný dopad predovšetkým na priemysel, trhové ceny komodity a naše možnosti pripraviť sa na nasledujú vykurovaciu sezónu,“ doplnil odborník.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak