Type to search

POLITIKA

Vláda OKLAMALA ľudí. Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 tajne presunuli na Ukrajinu

Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je už na Ukrajine. Informovala o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe Tvnoviny.sk. Tajný presun trval podľa informácií TV Markíza dva dni.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdil, že Slovenská republika systém Ukrajine darovala. Ako uviedol, Slovensko tak urobilo na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty Organizácia Spojených národov, ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie. Stanovisko Eduarda Hegera poskytla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

„Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ skonštatoval premiér.

Heger však, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany spojencov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak