Type to search

POLITIKA

Obchádza riadny legislatívny proces! Mimovládka Via Iuris ODSUDZUJE Kolíkovej súdnu mapu!

Zdá sa, že nie všetky legislatívne iniciatívy z dielne rezortu spravodlivosti, ktorému šéfuje ministerka Mária Kolíková (klub SaS) sú v poriadku. Vyplýva to z aktuálneho vyhlásenia známeho mimovládneho združenia Via Iuris, ktoré o sebe deklaruje, že presadzuje systémové opatrenia posilňujúce nezávislú činnosť súdov, prokuratúry a polície.

Výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková pre TASR uviedla, že skutková podstata trestného činu ohýbania práva, ktor´á pochádza práve z dielne Kolíkovej ministerstva je využívaná skôr ako nástroj nátlaku. Batková v tejto súvislosti pripomenula, že tento trestný čin bol od začiatku predmetom verejnej kritiky a súčasťou Trestného zákona je od januára 2021.

Organizácia považuje za problematické, že stále nie je zrejmé, či a v akej podobe sa prijme nová súdna mapa. „Túto považujeme za kľúčovú preto, lebo je cestou na skvalitnenie a zrýchlenie rozhodovania súdov, pretože zlúčenie malých okresných súdov do väčších prispeje k väčšej špecializácii a vyššej odbornosti sudcov,“ povedala Batková.

Za dôležité považuje aj zriadenie správnych súdov na úrovni krajov a mestských súdov v Bratislave a Košiciach. „Problémom nie je len skutočnosť, že reforma doposiaľ nebola schválená a nie je ani isté, kedy a či schválená bude. Problémom je aj spôsob, akým sa obchádza riadny legislatívny proces – keď sa dôležité zmeny majú schvaľovať prílepkom až vo fáze druhého čítania v národnej rade.“ Prijímanie zásadných legislatívnych zmien v druhom čítaní zaznamenala aj u iných rezortov. Za nedostatočnú predstavuje navrhovanú novelu infozákona z dielne Ministerstva spravodlivosti SR.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak