Type to search

POLITIKA

Matovičov návrh na pomoc rodinám na úkor VYŠŠÍCH daní?! Bonus môže chudobných doraziť

Strana Sloboda a Solidarita podporuje okamžitú pomoc pre skupiny ľudí najviac postihnuté zdražovaním, systémové zmeny v hodnote 1,2 miliardy eur však nepodporí. V utorkovej relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres to povedal predseda liberálov Richard Sulík.

„Som proti tomu, aby sa zvyšovali dane, to je pre nás červená čiara,“ povedal šéf liberálov. Dlhodobo žiada, aby vládna koalícia prijala formou ústavného zákona tzv. daňovú brzdu.

Na tomto kroku je podľa neho už technická dohoda, avšak politická zatiaľ nie. Nepáči sa mu to, že zvyšok vládnej koalície chce prijať veľké systémové zmeny „pod rúškom okamžitej pomoci“.

Okamžitú pomoc pritom liberáli podporujú. Všetky daňové nadpríjmy, ktoré má štát aj vďaka zvyšovaniu cien, by sa podľa Sulíka mali vynaložiť na pomoc pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

Osobne by menil parametre v existujúcom sociálnom systéme, napríklad by jednorazovo zvýšil životné minimum. Predseda SaS tiež upozornil na to, že pripravované zmeny v nároku na daňový bonus môžu viesť k tomu, že vláda poškodí chudobných pracujúcich. „Ľudia zarábajúci menej ako minimálnu mzdu na tom budú ešte horšie,“ tvrdí.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak