Type to search

POLITIKA

Mikulec ide na koberček! Branno-bezpečnostný výbor bude riešiť ŠOKUJÚCE zistenia z polície

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 04

Branno-bezpečnostný výbor sa bude udalostiam na bratislavskom Okresnom súde III venovať už zajtra.

Informácie, ktoré sme vám o postupe príslušníkov NAKA, šokovali aj poslancov koalície. Policajtov z elitnej jednotky zaujímal najmä spis kajúcnikov Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu a prišli si ho na Okresný súd Bratislava III vypýtať netradičným spôsobom. Po tom, čo im ho odmietla vydať zákonná sudkyňa Iveta Halvoňová, vrátili sa na súd večer.

V čase, keď tam už zo sudcov nebol takmer nikto, sa do budovy súdu natlačilo sedem príslušníkov NAKA. Tentokrát zatlačili na sudcu, ktorý mal v ten deň službu. Spis žiadali aj od neho, no opäť neuspeli. Vrátili sa teda nasledujúce ráno a dve hodiny čakali na predsedu súdu. Aby vraj zbytočne neplytvali časom, rovno mu povedali, že ich zaujímajú hlavne utajované prílohy. Na tie však podľa sudcov nemali žiaden zákonný nárok!

Keď im predseda odmietol spis vydať, príslušníci NAKA sa mu začali vyhrážať, že začnú prehľadávať všetky priestory a keď bude treba vylomia trezor a potom sa ešte uvidí, čo všetko sa tam nájde. Súdnu tajomníčku dokonca nasilu zadržiavali v trezorovej miestnosti. Odišli až po tom, čo sa dozvedeli, že spis má prokurátor.

Tieto informácie prekvapili aj predsedu parlamentného branno-bezpečnostného výboru Juraja Krúpu (OľaNO), ktorý kvôli tomu na zajtra zvolal rokovanie výboru.

Pozval naň ministra vnútra Romana Mikulca aj policajného prezidenta Štefana Hamrana. „Chcem preveriť zákonnosť toho postupu polície. Chcem vysvetlenie, či to bolo v súlade so zákonom,“ hovorí Krúpa. „To, čo som sa dozvedel z médií na mňa pôsobí negatívne. Som z toho prekvapený, nerozumiem tomu. Preto chcem, aby vysvetlili, prečo tak postupovali, kto to nariadil a čo tam vôbec tí policajti robili,“ dopĺňa predseda výboru.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak