Type to search

POLITIKA

NAKA chcela utajovanú prílohu spisu o Makóovi! Vyhrážali sa tajomníčke súdu, skúsili aj násilie

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 04

Elitní policajti chceli zo súdu odniesť spis, ale najmä jeho utajovanú prílohu v prípade kajúcnikov Makóa s Beňom. Predseda súdu hovorí o ich nezákonnom postupe.

Udalosti, ktoré sa pred pár dňami odohrali na okresnom súde v treťom bratislavskom okrese, donútili predsedu tejto inštitúcie Romana Fitta k nie celkom bežnému kroku.

Na šéfa Súdnej rady Slovenskej republiky Jána Mazáka sa obrátil s oficiálnym podnetom na zaujatie stanoviska k postupu orgánov činných v trestnom konaní. Konkrétne elitných príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa vraj za veľmi zvláštnych okolností domáhali vydania istého spisu.

Najmä jeho utajovanej prílohy, kvôli ktorej údajne neváhali použiť aj donucovanie praktiky. Svedkovia hovoria o ich arogantnom, drzom až násilnom správaní. Skloňujú dokonca slovo vyhrážky, ktoré mali z úst príslušníkov zaznieť na adresu tamojšej súdnej tajomníčky. Roman Fitt v dokumente otvorene hovorí o nezákonnom postupe polície.

Predseda Okresného súdu Bratislava III Roman Fitt sa obrátil so žiadosťou o zaujatie stanoviska k postupu elitných policajtov na Súdnu radu, ktorá by sa mala celou vecou zaoberať. “Zákonná sudkyňa v súlade s ustanovením § 89a ods. 2 Tr. por. odmietla policajtom vydať požadovaný spis spolu s utajovanou prílohou, nakoľko opačným postupom by porušila zákon. Napriek tomu policajti trvali na vydaní spisu a budovu súdu opustili až po opakovaných vysvetleniach, že vydanie spisu nie je možné,” píše v žiadosti adresovanej Súdnej rade predseda OS BA III.

Žiadosť o zaujatie stanoviska Súdnej rady obsahuje aj niekoľko príloh, medzi ktorými je aj vyjadrenie sudkyne Halvoňovej, ale aj súdnej tajomníčky. Tá opísala správanie sa policajtov NAKA ako “hrubé a násilné.

Súdna tajomníčka uviedla, že keď išla do trezora pre spomínaný vyšetrovací spis, ktorý mal byť vydaný pracovníčke Krajskej prokuratúry, policajti jej zabránili opustiť miestnosť s trezorom. “Vyhrážali sa mi, že buď im dám spis alebo ma nepustia z miestnosti s trezorom von. Medzitým prišla aj sudkyňa Halvoňová, na ktorú taktiež príslušníci PPZ NAKA Košice vyvíjali rečový nátlak. Opätovne chcem uviesť, že príslušníci NAKA boli hrubí a násilní,” opísala súdna tajomníčka.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak