Type to search

ZAHRANIČIE

Podľa Moskvy NATO cerí zuby na Rusko! Putin varuje pred rozpútaním 3. svetovej vojny

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky jún 21

Táto hrozba prichádza uprostred tvrdení, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol vyhlásiť vojnový stav a mobilizáciu v piatich ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou v snahe posilniť svoje vojnové úsilie.

Spojenci Vladimira Putina dnes vycerili zuby na bývalé sovietske štáty Litvu a Kazachstan a priamo pohrozili vojenskou akciou. Stalo sa tak v súvislosti s tvrdeniami, že Putin by mohol vyhlásiť stanné právo a mobilizáciu v piatich ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou, aby posilnil svoje vojnové úsilie, píše britský web The Mirror.

Litva – členský štát NATO – sa dnes bleskovo stala ohniskom napätia po tom, ako zablokovala prísun tovaru, na ktorý EÚ uvalila sankcie, do ruskej exklávy Kaliningrad, píšu The Financial Times.

Litovský chargé d’affaires v Moskve sa nechal počuť, že ak sa v blízkej budúcnosti neobnoví tranzit tovaru, Rusko si vyhradzuje právo konať na ochranu svojich národných záujmov.

„Provokatívne opatrenia litovskej strany, ktoré porušujú medzinárodné právne záväzky Litvy, predovšetkým spoločné vyhlásenie Ruskej federácie a Európskej únie z roku 2002 o tranzite medzi Kaliningradskou oblasťou a zvyškom Ruskej federácie, považujeme za otvorene nepriateľské,” takto znelo vyjadrenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lojálny ruský senátor Andrej Klimov zase varoval, že ide o „priamu agresiu voči Rusku, ktorá nás doslova núti okamžite pristúpiť k riadnej sebaobrane”. Šéf parlamentnej komisie na ochranu suverenity prisľúbil, že Rusko vyrieši blokádu „akýmkoľvek spôsobom, ktorý si zvolíme”.

Akýkoľvek priamy útok Ruska na členský štát aliancie – Litvu – by sa považoval za vojnový akt proti NATO. Ako taký by pravdepodobne vyvolal tretiu svetovú vojnu, konštatuje The Mirror.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak