Type to search

DOMÁCE

Mikas vie, čo nastane od septembra! “Rúško nie je hanba, pandémia závisí len od vás.”

Koniec leta znamená návrat dovolenkárov, ale aj detí do škôl. Už v septembri sa preto očakáva zhoršená epidemiologická situácia. Budú sa aj v tomto roku deti učiť dištančne, donútia nás odborníci robiť z domu, alebo dokonca príde ďalší lockdown? Čo sa na nás chystá z úradu hlavného hygienika Jána Mikasa, zisťovala Pluska.

Hoci je aktuálna epidemiologická situácia s covidom priaznivá, už teraz Ministerstvo zdravotníctva SR, konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňujú na dôležitosť dodržiavania odporúčaní. Hlavný hygienik Ján Mikas apeluje, aby sme si chránili zdravie – napríklad očkovaním, zvýšenou hygienou rúk, ale aj používaním jednorazových papierových vreckoviek pri kýchaní, či kašli. Odborníci podľa Plusky tiež apelujú na dodržiavanie fyzického odstupu a vyhýbaniu sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

“V interiérorch je potrebné dbať na priame, časté a účinné vetranie. V prípade, ak hrozí zvýšené riziko nákazy, odporúča sa nosiť správne nasadné rúško či respirátor,” pripomínajú.

“Pokiaľ sa neobjaví nejaký významný variant, ktorý by zmenil aktuálnu situáciu k horšiemu, tak nepredpokladáme, že by sme museli pristúpiť k takým vážnym opatreniam, ako sme pristúpili v minulosti,” zdôrazňuje Mikas a pripomína platnosť dvoch vyhlášok ÚVZ SR, ktoré sa týkajú nosenia respirátorov a izolácie počas karantény.

“Nemusí byť niečo napísané ako povinnosť vo vyhláškach, ak má niekto pocit, že je v nejakom ohrození alebo sa cíti nekomfortne, nech si dá rúško, nie je to hanba,” ozrejmuje Ján Mikas s tým, že to, ako sa bude pandémia vyvíjať, záleží aj od nášho správania sa v hromadne navštevovaných priestoroch.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak