Type to search

POLITIKA

Za zvolenie Matoviča príde TVRDÝ trest! Po prudkej inflácii nás čaká TOTO

V normálnej krajine prudký rast cien požiera vysoké dlhy. Lenže v domácej ekonomike rozhadzovanie peňazí drží krok s rastom cien.

Všetko zlé je na niečo dobré. Vysoká inflácia požiera dlhy. Rast cien každej vláde prináša viac peňazí vybraných prostredníctvom daní a odvodov. Nečakané príjmy automaticky tlačia na znižovanie obrovských dlhov a razantný pokles naplánovaného deficitu.

Lenže vždy sa nájdu výnimky potvrdzujúce pravidlo. Teda krajiny, kde prudký rast cien neprinesie výrazne lepšie hospodárenie. Dôvodom je prudké zvyšovanie výdavkov. Jedným zo zle riadených štátov bude aj Slovensko. Také sú aspoň závery najnovšej analýzy ministerstva financií. „Hospodárenie rozpočtu verejnej správy v roku 2022 sa naďalej očakáva na úrovni mínus 5,2 miliardy eur, čo predstavuje deficit 4,9 percenta HDP. To zodpovedá úrovni schváleného rozpočtu verejnej správy na tento rok,“ uvádza sa v polročnom hodnotení rozpočtu.

Inými slovami, vláda aj napriek vyšším príjmom bude pokračovať v nebezpečnom zadlžovaní a aj tento rok vyrobí obrovskú sekeru. Podľa štátnych analytikov bude schodok výrazne nižší len v prípade slabšieho čerpania eurofondov a kapitálových výdavkov.

Lenže takéto škrtanie výdavkov je zlé. Európske peniaze slúžia na dobiehanie životnej úrovne bohatého Západu. V realite väčšinu peňazí napríklad na realizáciu výstavby diaľnic dostane krajina zadarmo. Len menšiu časť financuje priamo štátny rozpočet. Šetrením na spolufinancovaní sa krajina oberá o možnosť minúť miliardy eur. V krajnom prípade nevyčerpané eurofondy prepadnú a peniaze sa vrátia do Bruselu.

Počas pandémie sa eurofondy mohli bez problémov minúť na pomoc firmám. V súčasnosti nie je problém minúť ich na projekty zvyšujúce životnú úroveň občanov. Lenže vláda nevie pripraviť dosť zmysluplných projektov a výsledkom je, že po prepočítaní cez paritu kúpnej sily životnú úroveň Slovákov predbehli aj Rumuni.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak