Type to search

DOMÁCE

Zdravotné sestry Matovičovo “historické” zvýšenie platov SKLAMALO! TVRDÝ odkaz ministrovi

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je sklamaná z návrhu úpravy platov sestier a pôrodných asistentiek, ktorý vo štvrtok predstavili minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ak je podľa komory toto výsledok rokovaní za zatvorenými dverami a avizované skokovité navýšenie miezd, nemôžu vyjadriť spokojnosť.

„Po rannom statuse ministra financií, v ktorom hovoril o historicky najvyššom zvyšovaní miezd sestier a pôrodných asistentiek, sme očakávali, že budú akceptované naše návrhy na úpravu základných platov avšak nestalo sa tak ani zďaleka. Dokonca vláda nenaplnila ani vlastné programové vyhlásenie vlády, v ktorom hovorí o zvýšení miezd sestier a pôrodných asistentiek na minimálne 110 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve,“ konštatujú sestry.

Cieľom komory je stabilizovať sestry v systéme a prilákať nových absolventov. Ich návrh obsahuje dva prvky, a to zvýšenie základnej mzdy o 40 % a príplatok za odpracované roky praxe.

„Bohužiaľ, základná mzda sa podľa návrhu pána Matoviča zvýši iba o 11 %, čo nepovažujeme za kompenzačné, ani motivačné. Navrhovaný nárast základnej mzdy je teda veľmi nízky a nie je konkurencieschopný k okolitým krajinám,“ tvrdí komora.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak