Type to search

POLITIKA

Naď míňa milióny na vojakov NATO! Ubytovacie mestečko, výcvikové stredisko a sladkosti za stotisíce!

Minister obrany a nominant OĽaNO Jaroslav Naď (41) čelí tvrdej kritike opozície! Vyčíta mu tender za desiatky miliónov eur, ale aj nákup sladkostí pre vojakov za viac ako 200–tisíc eur. Spor najnovšie prerástol do osobných útokov, čo kritizuje aj odborník.

Vláda vyčlenila vyše 31 miliónov eur na vybudovanie kontajnerových mestečiek, z toho 20 miliónov má stáť v Centre výcviku Lešť. Podobné ubytovanie prevažne pre zahraničných vojakov by malo byť aj na letisku Sliač. V rámci projektu by tak malo vzniknúť ubytovanie pre vyše 3-tisíc vojakov NATO.

Tender sa nepozdáva viacerým opozičným politikom. Podľa poslanca Matúša Šutaja Eštoka z mimoparlamentného Hlasu-SD už samotný fakt, že kontajnerové mestečko a stanový tábor stoja tri desiatky miliónov eur, je naozaj pozoruhodný. „Minister Naď vraj prikázal priklepnúť zákazku za 20 miliónov eur pre výcvikové stredisko na Lešti priamym zadaním konkrétnej firme. Žiadne verejné obstarávanie, žiadne porovnávanie ponúk. A to s odôvodnením, že verejný obstarávateľ bol v časovej tiesni bez svojho zavinenia, čo je, samozrejme, lož. Pretože o rozmiestňovaní vojakov sa vedelo dávno predtým,“ kritizoval Šutaj Eštok.

Podotkol tiež, že údajne sa proti tomu vzbúrili viacerí úradníci ministerstva, ale Naď si presadil svoje. Opozičný poslanec dokonca tvrdí, že Naď začal uvažovať o odchode z politiky práve preto, že čelí podozreniu z pochybného tendra za desiatky miliónov eur.

Jaroslav Naď musel medzitým vysvetľovať aj ďalší nákup na ministerstve obrany. Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák uverejnil, že rezort obrany mal nakúpiť sladkostí pre vojakov za viac ako 200-tisíc eur. „Celé leto táto koalícia nerobí nič pre Slovákov… Zrazu Naď udrie 20 miliónov zo slovenského rozpočtu na stanové mestečko na Lešti pre cudzích vojakov. A teraz sa podržte! Aby im osladil ich prítomnosť na Slovensku, rovno im nakúpil sladkosti za viac ako 200-tisíc eur: osemtisíc 3Bitov, Margotiek, Kofíl či Banánov v čokoláde,“ kritizoval Erik Kaliňák a označil to za cynizmus.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak