Type to search

POLITIKA

Matovičovo zvýšovanie platov zdravotníkov vie spôsobiť KOLAPS AMBULABNCIÍ! A to nie je všetko

Historické zvyšovanie platov zdravotníkov sa bude týkať iba pracujúcich v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Samotný problém slovenského zdravotníctva to nevyrieši.

Minister financií Igor Matovič predstavil s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským návrh, ktorý má situáciu v zdravotníctve zachrániť. Lekárom bez atestácie by sa mohol koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25 na 1,4-násobok priemernej mzdy. Lekárom s atestáciou by mal zostať rovnaký na 2,3-násobku priemernej mzdy. Pri odmeňovaní by sa mali brať do úvahy aj odpracované roky, pričom za každý odpracovaný rok by sa ich plat zvýšil o 0,01-násobok priemernej mzdy počas prvých dvadsiatich rokov.

Minister financií informoval zároveň o pripravovanom historicky najvyššom zvýšení mzdových podmienok zdravotných sestier a pôrodných asistentiek na základe kvalifikácie. Podľa jeho slov po prijatí návrhu sa navýši od 121 do 448 eur. Plat zdravotných sestier a pôrodných asistentiek by tak mohol dosiahnuť v závislosti od praxe aj 1 634 eur.

V neposlednom rade by si mali prilepšiť aj záchranári, ktorých plat by sa mohol odvíjať od počtu odpracovaných rokov. Koeficient minimálnej mzdy by sa zvýšil z 1,05 na 1,08 násobok priemernej mzdy. Návrh však obsahuje podstatné nedostatky, ktoré situáciu v zdravotníctve môžu ešte zhoršiť.

Celý plán na tlačových besedách prezentoval minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Na komunikáciu Matoviča poukazuje Milan Kulkovský. Ten na sociálnej sieti Instagram píše, že spôsob komunikácie ministra financií je prinajmenšom hlúpy a produkuje nenávisť.

„Pán minister vytvára dojem, že nenažraným lekárom ponúka historicky najvyššie zvyšovanie platov, čo mimochodom nie je pravda, a tí s ním napriek tomu nesúhlasia,“ konštatuje Kulkovský.

Podľa odborníka tiež minister financií podsúva verejnosti imaginárne priemerne čísla a hrá sa s percentami. Cieľom týchto ťahov tak môže byť vytvorenie tlaku verejnosti na lekárov, ktorý môže viesť k poštvaniu proti nim.

„A keďže je časť našich spoluobčanov na nás už teraz prednasratá v dôsledku šírenia pandemických nezmyslov, tieto táraniny vedú k zbytočnej eskalácii napätia,“ píše odborník a dodáva, že priemerný plat vo výške 4 000 eur je plat v sume, ktorá ľudí dokáže nahnevať.

„Uráža ma to. Uráža nás to. Ale poďme preč od platov. O ne v skutočnosti až tak veľmi nejde. Sú to len 2 z 8 požiadaviek, ktoré Lekárske odborové združenie (LOZ) predstavilo s cieľom stabilizácie slovenského zdravotníctva, s cieľom zlepšiť kvalitu poskytovania starostlivosti o pacientov, o nás všetkých.“

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak