Type to search

POLITIKA

Naď zvŕšil MEGABIZNIS s Fínskom! “Len” 447 miliónov im pošleme za obrnené vozidlá a muníciu

Slovensko uzavrelo s Fínskom medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8×8. Celková cena zákazky vrátane logistiky, infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.

„Splnili sme všetky náležitosti na to, aby sme mohli zavŕšiť transparentný a pre Slovenskú republiku veľmi výhodný kontrakt, ktorý donesie veľmi zásadné spôsobilosti, ktorými Ozbrojené sily SR doteraz nedisponovali,“ vyhlásil slovenský minister.

Ako priblížil Naď, podpísaná bola aj zmluva medzi štátnou spoločnosťou Konštrukta Defence a spoločnosťou Patria, ako aj Ministerstvom obrany SR a spoločnosťou Patria. Deklaroval vyše 40-percentné zapojenie slovenského obranného priemyslu. „Viac ako 40 slovenských spoločností bude profitovať z tejto zákazky,“ uviedol.

Za jeden kus vozidla zaplatí Slovensko 4,675 milióna eur. „Vozidlo, ktoré bolo pripravené za bývalej vlády, bolo za 4,785 milióna eur. Čiže o viac ako 100.000 eur na kus je teraz toto vozidlo lacnejšie,“ povedal hrdo Naď. Poukázal na to, že nižšiu cenu sa podarilo dohodnúť napriek vysokej inflácii, ale aj napriek vylepšeniam oproti pôvodnému modelu, napríklad kanónu podľa štandardov NATO či zabudovanému najmodernejšiemu komunikačnému systému.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak