Type to search

POLITIKA

Menšie zisky, vyššie dane a ešte viac peňazí pre štát! Matovič má vlastný diabolský plán

Pohľad vlády a podnikateľov na fungovanie trhu sa v praxi čoraz viac rozchádza. Štát tlačí firmy do nepohodlnej pozície, chýba im predvídateľnosť, zníženie daní i odvodov, rezort financií presadzuje opak.

Platia najväčšie dane a odvody na Slovensku a umiestňujú sa v rôznych top rebríčkoch. Napriek tomu sú dlhodobo tŕňom v oku ministerstva financií pod vedením Igora Matovič. Ten neustále hľadá možnosti, ako firmy s najvyšším ziskom zdaniť ešte viac.

Takto pred rokom bola na stole spackaná daňovo-odvodová reforma, ktorá nikdy neuzrela svetlo sveta, nasledovať malo zdanenie 100 najbohatších firiem či tých s nadmernými ziskami. Na stole vlády je aj novela zákona o osobitnom odvode podnikania v regulovaných odvetviach. A tým sa to zďaleka nekončí.

Už vlaňajšok bol pre podnikateľov náročný, plný zmien bez výrazného zlepšenia či predvídateľnosti protipandemických opatrení, hovorí prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík. Zároveň sa začali prejavovať problémy s rastom cien a nedostatok rôznych druhov vstupov.

„Pri pohľade na súčasnú situáciu však boli výzvy, ktoré museli firmy zvládnuť v minulosti, len rozcvičkou. Vidíme, že vláda prichádza s návrhmi neskoro, často spôsobujú nedomyslené dôsledky alebo neriešia príčinu problému,“ spresňuje.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak