Type to search

ZAHRANIČIE

Český premiér Fiala: Nepochybujem, že o šále Viktora Orbána sa bude hovoriť aj na rokovaní krajín V4

Nepochybujem o tom, že o šále Viktora Orbána sa bude hovoriť aj na rokovaní krajín V4 vo štvrtok. V stredu to povedal český premiér Petr Fiala v reakcii na šál s mapou veľkého Uhorska, ktorý mal maďarský premiér v nedeľu na futbalovom zápase, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala pripomenul, že rokovanie premiérov vo formáte V4 sa uskutoční po viac než pol roku. „Predsednícka krajina V4 – Slovensko – toto rokovanie nezvolávala. Myslím, že na základe dobrých dôvodov,“ povedal český premiér. Nedávno sa podľa jeho slov premiéri dohodli, že by bolo užitočné nové stretnutie, aby mohli rokovať o spoločných postojoch v oblasti energetiky či migrácie.

„To, čo zaznieva občas z Maďarska, či už vo forme výrokov alebo konkrétnych činov jednotlivých predstaviteľov maďarskej vlády, tej situácii určite nepomáha. Šál pána premiéra Orbána som zaznamenal a nepochybujem o tom, že aj toto bude zajtra v rámci nášho rokovania zmienené.“

Maďarský premiér spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na sociálnej sieti pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Rumunský rezort diplomacie i český minister zahraničných vecí Jan Lipavský to označili za neprijateľné. „Úplne rozumiem podráždeniu našich slovenských a ďalších priateľov“, reagoval v utorok Lipavský. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie krajiny vrátane Chorvátska a Ukrajiny.

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie, Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak