Type to search

POLITIKA

Beňová: “Za 18 miliárd pre Ukrajinu nebudem hlasovať, lebo nebudem klamať ľudí, že je to pôžička.”

Europoslankyňa Monika Beňová nepodporila rezolúciu Európskeho parlamentu o Rusku a vysvetlila, prečo je politicky nekorektné rezolúcie s takýmto znením vôbec rezolúciu navrhovať a dodala, že nezahlasuje ani za 18 miliárd pre Ukrajinu.

“Europoslanci schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus pre zámerné útoky ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine. Vyzvali tiež orgány EÚ, aby zaradili do zoznamu teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajine, napríklad súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu,” informovala podľa Pravdy,TASR.

Monika Beňová rezolúciu Európskeho parlamentu o Rusku nepodporila a v prísevku na sociálnej sieti vysvetlila, prečo je politicky nekorektné rezolúcie s takýmto znením vôbec navrhovať rezolúciu.

“V prvom rade, na rozdiel od akýchkoľvek pseudoromantikov a wanabymoralistov, politik/čka má zodpovednosť hlasovať nielen v súlade s vedomím a svedomím, ale podľa možnosti aj v súlade s právom. O množstve vecí si možeme myslieť čokoľvek, možu nás hnevať, dojímať, či vyvolávať akúkoľvek inú emóciu, ale keď príde hlasovanie, musí byť racionálne,” vysvetľuje Beňová.

Beňová upozorňuje, že Európska legislatíva nijako neupravuje pojmy ako teroristický štát či štát podporujúci terorizmus, napriek tomu rusko takto označila. Vysvetľuje, že takéto pojmy upravuje americká právna úprava.

“To, že považujem vojnu proti Ukrajine za nespravodlivú neznamená, že nebudem respektovať medzinárodný právny rámec. Žiadna z medzinárodným inštitúcií dodnes nerozhodla ani o genocíde, ani o terorizme a ani o vojnových zločinoch Ruska na Ukrajine,” dodáva Beňová.

“Také sú fakty a taká je politická realita. Keď sa to niekomu nepáči, je to jeho vec. Ani mne sa to nie. Ale žiadna vymyslená rezolúcia EP to nezmení,” vysvetľuje Beńová ďalej.

“Chcem ešte doplniť, aby to bolo jasné, že hlasovať za ”požičky” v rozsahu 18 miliard pre Ukrajinu nebudem rovnako. Lebo nebudem klamať ľudí, že je to požička. Ukrajina, zničená vojnou, nebude mocť splácať takéto “požičky”. Bolo by čestnejšie neklamať a nájsť úprimnejšiu formu pre označenie finančnej pomoci,” konštatuje v závere europoslankyňa Beňová.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak