Type to search

DOMÁCE

Mikas hlása poplašnú správu! “Máme tu epidémiu!”

Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

“Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie očakávame, že hlásená chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení presiahne tento týždeň úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska,” skonštatoval.

Chorobnosť na chrípku a iné respiračné ochorenia by mala podľa Mikasa klesnúť počas prázdnin. “Deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí,” ozrejmil. Nárast chorobnosti sa očakáva opäť po prázdninách, keď podľa neho dôjde k druhému vrcholu chrípkovej sezóny.

Hlavný hygienik zopakoval, že najefektívnejšiu formu ochrany poskytuje očkovanie proti chrípke. “Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela,” priblížil s tým, že dbať treba aj na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku či aktívny životný štýl.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak