Type to search

ZAHRANIČIE

Pavel čelí OSTREJ kritike: V Česku začal novú vojenskú misiu, svoju mentálnu uniformu neodhodil!

Chmelár kritizuje nástupcu Zemana! Podľa politického analytika a komentátora verejného diania Eduarda Chmelára sa môže Česká republika už čoskoro zamotať do rusko-ukrajinskej vojny viac, ako si jej občania želajú. Novozvolený prezident Petr Pavel podľa neho po voľbách okamžite odhodil masku „pohoďáka“. A začal naplno prejavovať svoju zahraničnopolitickú orientáciu.

Faktom je, že Pavel začína robiť ešte pred nástupom do funkcie svoje prvé kroky v oblasti zahraničnej politike. Skontaktoval sa nielen s predstaviteľmi Ukrajiny, ale aj Taiwanu. Česká republika zároveň oficiálne rešpektuje politiku jednej Číny.

„Stačilo pár dní, aby generál Petr Pavel odhodil masku pohodového sympaťáka a naplno ukázal, prečo je nebezpečné zvoliť si arogantného militantného človeka, ktorý mlčí o svojich skutočných zámeroch a podáva vám politické morfium v podobe nekonkrétnych až gýčovitých hesiel o slušnosti, pravde a láske,“ konštatuje Chmelár na sociálnej sieti.

Je zrejmé, že súčasný dosluhujúci prezident Miloš Zeman sa vo veľa veciach s Pavlom nezhodne. Je však zaužívanou tradíciou a elementárnym prejavom slušnosti, že sa novozvolený prezident s dosluhujúcim stretnú. Pavel však zatiaľ na stretnutie nevidí dôvod. Žiada však Zemana, aby na hrade jeho ľudí zamestnal už teraz.

„Na otázku, kedy sa s ním stretne, však arogantne odvetil, že na to nevidí dôvod. To čo je za politická kultúra?! Nárokuje si na neštandardné privilégiá. No keď mu prezident odkáže, že sa s ním rád podelí o skúsenosti, tak odmietne stretnutie, hoci bol už v kontakte aj s Volodymyrom Zelenským, aj s líderkou neuznanej separatistickej provincie Taiwan. Ale nenájde si čas na úradujúcu hlavu vlastného štátu? To, ako si predstavuje odovzdanie moci? Ako nepriateľské prevzatie? Fu, ešteže sa nám vracia na Pražský hrad tá slušnosť,“ pokračuje Chmelár.

„Azda najzaujímavejší okamih nastal, keď Petr Pavel po telefonáte s ukrajinským prezidentom oznámil, že ´Volodymyr Zelenskyj prejavil záujem o moje hodnotenie vojensko-strategickej situácie na Ukrajine´. Generál sebavedomo vyhlásil, že sa mu ani nečuduje, že si myslí, že je to prirodzené. A, že nevylučuje, že ho navštívi ešte pred inauguráciou, teda pred oficiálnym prevzatím úradu. No, od jeho zvolenia uplynuli len štyri dni, ešte ani nezačal vládnuť, a už vyrába jedno diplomatické faux pas za druhým,“ myslí si Chmelár. „On by si už mal konečne uvedomiť, že každé takéto gesto v jeho postavení má už vážne následky. A možno si to uvedomuje, ale v tom prípade sa treba pýtať, či generál Pavel mieni zmeniť pravidlá a nasmerovať Českú republiku k vojenskému režimu,“ dodal.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak