Type to search

POLITIKA

V Česku odhalili Budajovu temnú minulosť! Sľúbiľ vernosť ŠtB a mal vykonávať špinavosti voči kamarátom

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) sľúbil spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), ale nikdy ju nevykonával. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii. Budaj tak reagoval na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým podpísal spoluprácu s ŠtB.

Šéf envirorezortu objavenie zväzku víta a zároveň v Česku požiadal o jeho sprístupnenie. Dáva mu to podľa neho možnosť brániť svoju osobu. Pripomína, že išiel proti režimu, bol odpočúvaný a sledovaný ŠtB.

Štátnej bezpečnosti Budaj podľa vlastných slov nikdy nepodľahol. “Sľúbil som eštebákom spoluprácu, aby som ich oklamal, a nikdy som ju nenaplnil,” povedal. Zväzok materiálne spochybňovať nechce.

Pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS našiel český historik dokument, v ktorom niekdajší líder Nežnej revolúcieJán Budaj a dnešný dočasne poverený minister životného prostredia podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB, informuje denník Sme.

„Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše sa v ručne písanej správe s Budajovým podpisom z 23. júna 1979. „Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne,“ vyhlásil minister.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak