Type to search

POLITIKA

K zatykaču na Putina sa ozvala aj Hegerova vláda! Rusko je…

„Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú za vojnový zločin nezákonnej deportácie detí a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať už mesiac po ruskej invázii vo februári 2022 a hlavný prokurátor Karim Khan odvtedy navštívil Ukrajinu štyrikrát,“ uviedla vláda na sociálnej sieti.

Problémom má byť teda deportácia detí, ktorú Putin prezentuje ako zachraňovanie pred vojnou. Podľa Khana však ide o akýsi spôsob vynucovania. „Medzi incidenty, ktoré Khan vyšetroval, patrí deportácia najmenej stoviek detí odobratých z detských domovov. Mnohé z týchto detí boli dané na adopciu v Ruskej federácii. Putin prezidentským dekrétom zmenil zákon, aby sa urýchlilo udelenie ruského občianstva deportovaným deťom a uľahčilo sa ich prijatie ruskými rodinami,“ pokračuje Hegerova vláda.

Zatiaľ sa jedná o jediný prípad, ktorý je nazývaný vojnovým zločinom aj oficiálnymi inštitúciami. Podľa Hegera a spol. sa však rysuje ďalší prípad a to konkrétne masaker v Buči. „Zatykač na Putina je podľa súdu len prvým konkrétnym krokom v súvislosti s vyšetrovaním vojnových zločinov na Ukrajine. Naďalej prebieha vyšetrovanie širokého rozsahu údajných medzinárodných zločinov v meste Buča,“ uzavreli Heger a spol.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak