Type to search

ZAHRANIČIE

Zelenskyj sa sťažuje: Potrebujeme LEPŠIE bojové lietadlá, najlepšie stíhačky F-16

Ukrajinci očakávajú, ze Rusi by mohli používať ešte ťažšie bomby vážiace až 1500 kilogramov, a preto Kyjev tvrdí, že sú potrebné lepšie bojové lietadlá, najmä F-16. „To umožní odohnať nepriateľské lietadlá od našich hraníc a bojovej línie,“ povedal generálporučík Mykola Oleščuk.

Ukrajinské letectvo varovalo pred narastajúcimi leteckými útokmi zo strany Ruska a obnovilo výzvu spojencom, aby Ukrajine dodali stíhačky F-16. Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat uviedol, že ruské sily používajú vysokovýbušné 500-kilogramové bomby. Tie zhadzujú lietadlá s upravenými krídlami a základnými navádzacími systémami, ktoré tak môžu letieť mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Ukrajinci očakávajú, ze Rusi by mohli používať ešte ťažšie bomby vážiace až 1500 kilogramov, aké už v marci zhodili na ciele v Černigovskej oblasti, a preto Kyjev tvrdí, že sú potrebné lepšie bojové lietadlá, najmä F-16.

„To umožní odohnať nepriateľské lietadlá od našich hraníc a bojovej línie,“ povedal generálporučík Mykola Oleščuk. Moderné prúdové lietadlá ukrajinským silám tiež poskytnú účinnú podporu vojakom v prvej línii, ako aj poskytnú schopnosť budúcej protiofenzívy.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak