Type to search

DOMÁCE

Zlatica Kušírová má toho dosť a ! “Kto má v našej republike peniaze, má moc!”

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 23

Ich trauma pokračuje ďalej! Sudcovia znovu oslobodili podnikateľa Mariána Kočnera z toho, že si objednal vraždu novinára Jána Kuciaka († 27), pri ktorej vrahovia zabili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú († 27). Jej mama prehovorila o pocitoch rodičov zavraždených.

Sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová, Rastislav Stieranka a Jozef Pikna oslobodili v pomere 2:1 Mariána Kočnera z objednávky vraždy novinára. Aj z toho, že pripravovali vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica.

Alenu Zsuzsovú, ktorá bola jeho volavkou, uznali vinnou a vymerali jej 25 rokov väzenia. „Senát ŠTS dospel k záver, že iniciátorom vraždy Kuciaka a Žilinku bola Zsuzsová z motívu straty financií, ktoré jej a jej rodine poskytoval Kočner,“ zazneli takéto, podľa mnohých, absurdnosti, v ústnom odôvodnení rozsudku.

Prokurátori od začiatku tvrdia, že Zsuszová nemohla vo veci postupovať sama, nemala na to ani peniaze a od Kočnera bola finančne závislá. O tomto však presvedčili iba jedného z troch sudcov. Pritom dokonca aj Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry uviedol, že sa mu zdá nelogické, že by si Zsuzsová objednala vraždu bez Kočnera, keď súd zároveň skonštatoval, že Zsuzsová brala od Kočnera peniaze.

Dôvodom vraždy podľa prokurátora Daniela Mikuláša bolo to, žeKuciak v roku 2017 spustil doslova smršť článkov odhaľujúcich podozrenia z trestnej činnosti Kočnera.“ Práve Kočner si mal Kuciakovu vraždu objednať kvôli tomu, že mu investigatívna práca novinára kazila podozrivý biznis.

Rodičia zavraždených pri vyhlasovaní rozsudku mali slzy v očiach. No keď sudkyňa Ružena Sabová prečítala, že Kočnera oslobodzujú z vraždy ich detí spod obžaloby, v hneve, lomcovaní silnými emóciami vybehli z pojednávacej miestnosti. “To je niečo neuveriteľné! Zaujímavé je, že ona je vinná a on nie. Skôr by som to prežula, keby to bolo opačne. Čo jej bolo po Jankovi? Veď nevedela, že existuje a ani ona, že Janko existuje,” zúrila Zlatica Kušnírová, mama zabitej Martiny.

Podľa nej v prípade úraduje vyššia politická moc. “Kočner povedal, že keď skončí on, tak skončia všetci. Ide o to, dotiahnuť to do volieb a potom ich zbaviť viny alebo dosiahnuť ich slobodu cez prezidentskú amnestiu. Preto sa už teraz hovorí, že opozičné strany chcú zrušiť priamu voľbu prezidenta, aby tam dosadii svojho. Nakoniec sa ešte dožijeme toho, že sa nám Kočner bude smiať do očí, bude nás žalovať pre krivé obvinenie a pýtať odškodné,” pripúšťa si už aj najhorší scenár mama nebohej Martiny.

Zlatica si myslí, že niektorí politici vedia viac o pozadí vraždy. “Kočner objednávku zadal, bol spojkou, ale to nie je len o ňom. Janko písal aj o iných,” opisuje svoje dojmy.

Ako vždy, aj teraz mala predtuchu, že to zle dopadne: “Celý týždeň ma bolela hlava, mala som mravčenie po celom tele. No sama sebu som presviedčala, že po inštrukciách z Najvyššieho súdu to takto skončil nemôže. No a môže!” Keď uvidela Kočnerov vyrovnaný a pokojný výraz a poloúsmev jeho obhajcu, vedela, koľká bije: “Kto má v našej republike peniaze, má moc. Bohužiaľ!”

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak