Type to search

ZAHRANIČIE

NEČAKANÝ ZVRAT: Ruskí partizáni zaútočili na Rusko! Mrazivý odkaz Putinovi

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 23

V ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou sa bojuje. Podľa miestnej správy na územie Ruskej federácie vstúpili prieskumné jednotky ukrajinskej armády a oblasť čelila od rána ostreľovaniu, pri ktorom utrpelo zranenie päť ľudí.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov stanici Suspilne povedal, že za operácie v Belgorodskej oblasti sú zodpovedné ruské skupiny bojujúce na strane Ukrajiny. Podľa Mychajla Podoljaka z kancelárie ukrajinského prezidenta nemá Kyjev s udalosťami v Belgorodskej oblasti nič spoločné, sú prácou ruských partizánov.

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského okresu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou. „Ozbrojené sily Ruskej federácie spoločne s pohraničníkmi, národnou gardou a (tajnou službou) FSB podnikajú opatrenia potrebné na zničenie nepriateľa,“ uviedol na telegrame Gladkov.

Operácie na území Belgorodskej oblasti ale podľa Jusova vykonávajú výlučne ruskí občania z légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru (RDK), ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom je utvorenie „bezpečnostného pásma“ na ochranu ukrajinských civilistov a „oslobodenie územia od takzvaného Putinovho režimu“, uviedol Jusov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak