Type to search

POLITIKA

Problémy okolo Krajniakovej reformy! Deti už posielajú rodičom peniaze na dôchodok, ale…

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 30

Rodičovský dôchodok použitím celej svojej politickej váhy pretlačil do ústavy exminister práce Milan Krajniak. V súčasnosti tento nástroj vypláca prvé peniaze, no objavujú sa aj vážne problémy.

Rodičovský dôchodok je už realitou. Základná myšlienka tohto opatrenia, že pracujúce deti môžu rodičom posielať časť zo svojich dôchodkov priamo svojim rodičom v dôchodkovom veku. Tento nástroj sa dostal do ústavy teraz už štát poslal prvé dávky z tohto nástroja.

Tento nástroj sa stal jednou z vlajkových lodí hnutia Sme Rodina, no stretáva sa aj s veľkou kritikou. Ozývajú sa hlasy, že tento nástroj je diskriminačný, navyše praktické fungovanie rodičovského dôchodku vyvoláva nejasnosti okolo ochrany osobných údajov.

„Poškodenými nie sú len dôchodcovia, ktorých deti sú už samé v dôchodkovom veku, už nežijú alebo sú zdravotne ťažko postihnuté. Doplatia na to aj tisícky dôchodcov s chybnými rozhodnutiami a ich deti, ktorých osobné údaje boli zneužité. Zabudnúť nesmieme ani na pracovníkov a pracovníčky Sociálnej poisťovne a matrík, ktorí sú v týchto dňoch pre tento nezmysel preťažení,“ uviedol Peter Cmorej (Saska).

Rodičovský dôchodok sa aktuálne týka viac ako 850-tisíc dôchodcov a ich detí. Problémom pokiaľ ide o osobné údaje je aj to, že Sociálna poisťovňa dôchodcom prezrádza, koľko ich deti zarábajú. Z údajov o rodičovskom dôchodku sa dá tiež zistiť, ktoré dieťa sa rozhodlo, že nechce, aby peniaze z jeho odvodov išli rodičom. Svetonázorové spory o to, či je rodičovský dôchodok správny nástroj ako podporiť dôchodcov, tak vystriedali praktické problémy, ktoré na povrch vyplávali v čase, keď sa tento nový inštitút v slovenskom systéme sociálneho zabezpečenia začína uplatňovať.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak