Type to search

ZAHRANIČIE

“Ukrajina neplní očakávania na žiadnom fronte!” Američania sú v strese, Rusko zásadne podcenili

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky jún 23

Ukrajinská protiofenzíva je v počiatočných fázach menej úspešná a ruské sily sú schopnejšie, než očakávali západné odhady. Ruské obranné línie sa podľa západných hodnotení ukázali ako dobre opevnené, čo ukrajinským silám komplikuje ich prelomenie. Ruské sily okrem toho úspešne brzdia ukrajinskú obrnenú techniku raketovými útokmi a mínami.

Ukrajinská protiofenzíva je v počiatočných fázach menej úspešná a ruské sily sú schopnejšie, než očakávali západné odhady. Pre spravodajskú televíziu CNN sa tak vyjadrili dvaja západní predstavitelia a jeden vysoký predstaviteľ americkej armády. Protiofenzíva podľa jedného z nich zatiaľ „nespĺňa očakávania na žiadnom fronte“.

Ruské obranné línie sa podľa západných hodnotení ukázali ako dobre opevnené, čo ukrajinským silám komplikuje ich prelomenie. Ruské sily okrem toho úspešne brzdia ukrajinskú obrnenú techniku raketovými útokmi a mínami a tiež účinnejšie nasadzujú letectvo. Ukrajinské sily sa podľa jedného zo západných predstaviteľov ukázali ako „zraniteľné“ voči mínovým poliam a ruské sily ako „kompetentné“ v ich obrane.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň v rozhovore pre BBC tiež pripustil, že postup na bojisku v rámci ukrajinskej protiofenzívy v snahe opätovne získať územia okupované Ruskom, je „pomalší, ako by si želali“. Zároveň však dodal, že „niektorí ľudia si myslia, že je to hollywoodsky film a očakávajú výsledky teraz. Tak to ale nie je. V stávke sú ľudské životy”.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak