Type to search

POLITIKA

Klamstvo PRASKLO! Na Slovensku neostal ani jediný systém obrany Patriot!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 12

Aj o tejto téme by sme mali nahlas hovoriť na samite NATO. Je neprijateľné, aby sme v čase bezpečnostnej krízy nemali vyriešenú protivzdušnú obranu štátu.

Keď Slovensko odovzdalo svoj raketový štít S-300 Ukrajine, minister Jaroslav Naď reagoval na kritikov ako hulvát. Nadával im do hlupákov. Chválil sa, že Slovensko má vďaka štyrom batériám Patriotov zabezpečenú protiraketovú obranu ako nikdy predtým.

Dnes už silné slová Naďa neplatia. Patrioty nám totiž spojenci – ako sme opakovane upozorňovali – len dočasne zapožičali. Najskôr svoju batériu stiahli Holanďania. Potom Američania. A nakoniec si poslednú zobrali aj Nemci. Ich Patrioty dnes chránia samit NATO vo Vilniuse.

Z pôvodne sľubovaných systémov Patriot, ktoré mali nahradiť S-300, neostalo na Slovensku nič. Nula. Pretože spojenci už majú, pochopiteľne, iné priority.

Podobne sme dopadli aj pri migoch. Pôvodné sľuby Naďa, že za ne dostaneme stovky miliónov eur z EÚ (za ktoré môžeme nakúpiť moderné obranné systémy), akosi uviazli. Únia odkázala, že migy Slovensku preplatiť nemôže. Namiesto toho prišla ponuka zo Spojených štátov. Nie je však kompenzačná, ale čisto obchodná. Môžeme si vraj kúpiť útočné pušky a útočné vrtuľníky Viper (ktoré nepotrebujeme, máme už predsa Black Hawky).

Problém s chabou obranou Slovenska priznala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak